DVK: Če ne bomo dobili dodatnega denarja, izvedba evropskih volitev ne bo mogoča

Slovenija 07. Okt 202305:58 9 komentarjev
volitve za predsednika republike
Foto: Borut Živulovič/BOBO

"Če Državni volilni komisiji (DVK) ne bodo zagotovljena dodatna sredstva, izvedba volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament v letu 2024 ne bo mogoča." Tako ob robu sprejemanja sprememb proračuna za prihodnje leto poudarjajo na DVK. Odgovora ministrstva za finance na vprašanje, ali bodo torej našli dodatni denar za omenjeno komisijo, nismo dobili, neuradno pa je na ministrstvu mogoče slišati, da dogovarjanja, kako najti rešitev, potekajo, da pa evropske volitve nikakor ne bodo ogrožene.

Državna volilna komisija sodi med tiste (nevladne) proračunske porabnike, ki se jim v prihodnjem letu napoveduje največje znižanje budžeta. Po lani sprejetem proračunu za leto 2024 je bilo za delovanje DVK predvidenih skoraj šest milijonov evrov.

Ko je vlada julija potrdila spremembe tega proračuna, ki vključujejo varčevanje zaradi ponovne uveljavitve fiskalnega pravila, se je vsota za Državno volilno komisijo znižala na dobrih 5,1 milijona evra, torej za skoraj 14 odstotkov. Po pozivu ministrstva za finance naj proračunski porabniki zaradi obnove po avgustovskih poplavah stroške znižajo (še) za štiri odstotke, pa je za DVK predvidenih dobrih 4,9 milijona evrov.

“Če DVK ne bodo zagotovljena dodatna sredstva, izvedba volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament v letu 2024 ne bo mogoča,” so za N1 dejali na Državni volilni komisiji. To trditev so podkrepili z več številkami. Navedli so, da DVK za svoje delovanje, v kar torej niso vštete volitve ali referendumi, letno povprečno porabi približno 1,1 milijona evrov. Za izvedbo volitev v evropski parlament leta 2019 so porabili 4.674.249,67 evra, za izvedbo evropskih volitev prihodnje leto pa načrtujejo porabo v višini 5.495.536,15 evra.

Dušan Vučko in Peter Golob, DVK
Borut Živulović/BOBO

“Z višino načrtovanih izdatkov v višini 4.934.000,00 evrov DVK ne more kriti stroškov tekočega poslovanja, vključno z izvedbo volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Predvidena ocena potrebnih sredstev za delovanje DVK ter za izvedbo omenjenih volitev v letu 2024 je 6.404.278,97 evra,” so navedli na Državni volilni komisiji.

Poudarili so še, da julijskega velikega znižanja sredstev niso predlagali sami. “Nasprotno, DVK je z dopisi, poslanimi na ministrstvo za finance, opozarjala, da znižana sredstva ne zadostujejo za izvedbo volitev poslancev iz Slovenije v evropski parlament v letu 2024,” so dodali. Ob tem so še navedli, da so pri varčevanju, h kateremu je ministrstvo za finance proračunske porabnike pozvalo po avgustovskih poplavah, znižanje za 311.000 evrov predvideli na postavki za investicije.

Zakaj so toliko znižali sredstva za DVK in ali bodo torej našli dodaten denar za izvedbo evropskih volitev, smo vprašali ministrstvo za finance. Odgovora nismo dobili, je pa na ministrstvu mogoče neuradno slišati, da so sredstva za DVK res znižali, a da se sedaj dogovarjajo, kako najti rešitev, da volitve ne bodo ogrožene. “Nikakor ne bomo ogrozili volitev,” je zagotovil eden naših sogovornikov s finančnega ministrstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje