DVK pojasnila, da imajo glasovnice na rednih voliščih en žig

Slovenija 23. Okt 202209:14 1 komentar
volitve za predsednika republike
Foto: Borut Živulovič/BOBO

V Sloveniji danes potekajo predsedniške volitve. Nekateri uporabniki družbenih omrežij so opozorili, da na glasovnicah ni potrebnih dveh žigov. V Državni volilni komisiji (DVK) pojasnjujejo, da imajo dva žiga samo glasovnice na t. i. voliščih omnia.

“V izogib napačnim informacijam, ki se pojavljajo v nekaterih medijih, sporočamo, da imajo glasovnice na rednih voliščih en žig (faksimile žiga Državne volilne komisije spodaj na sredini),” so zapisali v sporočilu za javnost. Glasovnice za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih imajo faksimile žiga DVK zgoraj na sredini. Dva žiga pa imajo le glasovnice na t. i. voliščih omnia – faksimile žiga Državne volilne komisije spodaj na sredini in žig okrajne volilne komisije levo zgoraj, so še pojasnili v DVK.

Volilni upravičenci sicer lahko danes na več kot tri tisoč voliščih po Sloveniji oddajo glas za kandidata oziroma kandidatko za predsednika oziroma predsednico republike, ki jih je v volilni kampanji najbolj prepričal. V prvem krogu predsedniških volitev se volilci in volilke lahko odločajo med sedmimi kandidati, ki so na glasovnicah navedeni po naslednjem vrstnem redu: Milan BrglezAnže LogarJanez Cigler KraljMiha KordišNataša Pirc MusarVladimir Prebilič in Sabina Senčar.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri, do takrat še velja volilni molk. Prvi delni izidi glasovanja bodo predvidoma znani okrog 20. ure, odločitev volivcev pa bi bila lahko znana okrog 22. ure. Vzporednih volitev, ki jih navadno izvajajo medijske hiše, pa tokrat ne bo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje