DZ v zadevi Jaklič vrača žogico KPK: “Pričakujemo, da bodo oddelali svoje”

Slovenija 07. Maj 202412:51 > 19:55 15 komentarjev
Klemen Jaklič
Foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Po tem, ko so na komisiji za preprečevanje korupcije po prijeti prijavi zoper ustavnega sodnika Klemna Jakliča zadevo predali državnemu zboru, češ da prijava ni v njihovi pristojnosti, zdaj mandatno-volilna komisija vrača žogico nazaj na KPK. Ob tem pa predsednica MVK Janja Sluga pravi: "Pričakujemo, da bo KPK oddelala svoje."

Komisija za preprečevanje korupcije je sredi aprila prijela prijavo zoper pridobitne dejavnosti ustavnega sodnika Klemna Jakliča. Ta je imel poleg funkcije ustavnega sodnika več let tudi status samostojnega podjetnika.

KPK je nato konec aprila prijavo odstopila državnemu zboru, saj so presodili, da niso pristojni za presojo sumov kršitev nezdružljivosti funkcij ustavnih sodnikov. Ob tem so utemeljili, da je državni zbor tisti, ki izvoli ustavne sodnike, nezdružljivost funkcij ustavnih sodnikov pa, da ureja zakon o ustavnem sodišču.

Po dobrem tednu dni mandatno-volilna komisija državnega zbora, ki jo vodi poslanka Svobode Janja Sluga, odgovarja KPK in jim vrača žogico – da so za presojo pristojni oni in ne državni zbor. Na komisiji za preprečevanje korupcije so za N1 potrdili, da so dopis mandatno-volilne komisije prejeli. “Vsebino dopisa bomo proučili in se do nje opredelili v najkrajšem možnem času,” so dodali.

Soočenje referendumi
Janja Sluga (Foto: Denis Sadiković/N1)

Sluga je za N1 izpostavila, da je to, da mandatno-volilna komisija ni pristojna za presojanje tovrstnih zadev, že leta 2007 ugotovilo tudi ustavno sodišče. “Državnemu zboru je ustavno sodišče povedalo, da tega ne sme početi, saj je to prevelika koncentracija moči v mandatno-volilni komisiji, kjer sedijo sami poslanci. S tem je kršeno načelo delitve oblasti,” je pojasnila Sluga.

Kot je dejala, po proučitvi dopisa komisije za preprečevanje korupcije menijo, da v njem ni niti enega argumenta, zakaj KPK ne bi bila pristojna za odločanje o tej zadevi. “Več kot jasno je, tudi z odločbo ustavnega sodišča, da državni zbor ni tisti, ki bi lahko odločal, še več – menimo, da je KPK po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije absolutno pristojna za odločanje o nezdružljivosti funkcije s pridobitno dejavnostjo. In pričakujemo, da bo KPK oddelala svoje,” je za konec dejala predsednica mandatno-volilne komisije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje