Janez Janša ostro nad Mateja Tonina: Kakšno sprenevedanje

Slovenija 06. Maj 202422:48 32 komentarjev
Janez Janša in Matej Tonin
BOBO

Državni zbor je po dvoletnem trudu opozicijske SDS odredil parlamentarno preiskavo, ki bo preiskovala posle Gen-I, ko ga je vodil premier Robert Golob, pa tudi podjetje Star Solar, ki je v Golobovi lasti. Uvedbe preiskave se je na družbenem omrežju X veselil tudi prvak opozicijske NSi Matej Tonin. S tem pa zmotil prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu je v odgovoru na objavo očital, da se spreneveda. Kaj je razlog?

Vse od začetka mandata vlade Roberta Goloba se je SDS zavzemala, da bi državni zbor ustanovil preiskovalno komisijo, ki bi pod drobnogled vzela delovanje premierja, ko je bil še na čelu družbe Gen-I.

Večkrat jo je poskušala uvesti na zahtevo tretjine poslancev v državnem zboru, a ji je NSi podpise odrekla, 27-članska poslanska skupina SDS pa tako ni zbrala zahtevane tretjine. Nato so v največji opozicijski stranki poskusili še z odreditvijo parlamentarne preiskave prek zahteve državnega sveta.

Obvodni manever se je po nekaj zapletih le izkazal za uspešnega, saj je danes državni zbor na zahtevo državnega sveta parlamentarno preiskavo vendarle odredil.

Preiskovalna komisija, na katero je SDS čakala od začetka mandata, pa bo kljub temu nekoliko drugačna, kot so sprva načrtovali.

To je bil tudi razlog za današnje javne očitke prvaka SDS Janeza Janša predsedniku stranke NSi Mateju Toninu. Ta je namreč popoldne svoje sledilce na družbenem omrežju X vidno navdušen obvestil, da je ustanovljena preiskovalna komisija Gen-I in da je bil za to skrajni čas. Med drugim se nadeja pojasnil Roberta Goloba o domnevno spornih poslih.

Izpostavljanje, da je bil za ustanovitev preiskovalne komisije “skrajni čas”, pa je očitno zmotilo Janšo, ki je dve leti čakal na podpise NSi. “Skrajni čas? Kakšno sprenevedanje!” se je odzval v poobjavi Toninove objave.

Spomnil je na onemogočanje ustanovitve parlamentarne preiskave s strani NSi, s tem pa tudi preprečitev možnosti, da bi preiskava potekala pod vodstvom opozicije.

Zakaj je za SDS pomembno, kako je bila odrejena parlamentarna preiskava?

Če bi se uresničil prvotni načrt SDS in bi bila parlamentarna preiskava uvedena na zahtevo tretjine poslancev, bi bil predsednik preiskovalne komisije izvoljen iz vrst opozicijskih poslancev, ki bi vložili zahtevo za uvedbo preiskave – torej SDS ali NSi.

A ker je bila preiskava odrejena na zahtevo državnega sveta, bo preiskovalno komisijo, ki bo pregledovala financiranje Gibanja Svoboda in njenega prvaka Roberta Goloba, najverjetneje vodil kar poslanec Svobode ali katere druge koalicijske stranke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje