Vprašanja in odgovori: vse, kar morate vedeti o e-vinjetah

Slovenija 01. Dec 202109:44 > 10:16 3 komentarji
Vinjeta
Srdjan Živulović/Bobo

S prvim decembrom lahko vozniki kupijo elektronsko vinjeto. S tem se po letu 2008 končuje vsakoletno lepljenje nove nalepke na avtomobilsko šipo. E-vinjete ne bodo več vezane na koledarsko leto, "zapisane" pa bodo na vašo registrsko tablico vozila.

Po 13 letih se končujeta vsakoletno praskanje in lepljenje vinjet na vetrobranska stekla. S 1. decembrom so na Darsu uvedli e-vinjete, ki bodo vezane na registrsko tablico vašega avtomobila. E-vinjete ne bodo več vezane na koledarsko leto in bodo veljavne glede na čas nakupa.

Trenutno so na voljo le letne e-vinjete za avtomobile in polletne za motorna vozila, od prihodnjega februarja pa bodo na voljo tudi krajše elektronske vinjete. Cene ostajajo enake. Na Darsu opozarjajo, da je za pravilnost podatkov odgovoren izključno uporabnik, ki bo v primeru napačnih podatkov o registrski številki, cestninskem razredu ali začetku veljavnosti vinjete nosil tudi posledice, saj vsaka od navedenih napak lahko pomeni, da cestnina za konkretno vozilo s točno določeno registrsko številko ni plačana.

Kdaj moramo kupiti e-vinjeto?

Če imate na svojem avtomobilu letno vinjeto za letošnje leto, vam ta velja še do konca januarja prihodnje leto. Če boste znova kupili letno vinjeto, se vam izplača z nakupom počakati do konca januarja, saj letne e-vinjete niso več vezane na koledarsko leto, ampak na čas nakupa. Tako vam bo letna vinjeta, ki jo boste na primer kupili. 1. februarja 2022, veljala do 1. februarja 2023.

Kako kupimo e-vinjeto?

E-vinjeto lahko kupite prek spletne povezave evinjeta.dars.si/selfcare/sl. Za spletni nakup se ni treba registrirati, potrebujete pa bančno kartico, ki omogoča spletno plačevanje, in veljaven elektronski naslov, kamor dobite elektronski izvod računa za opravljen nakup.

Če niste prepričani, v katero kategorijo spada vaše vozilo, lahko preverite pred spletnim nakupom.

Kdor ni vešč spletnega nakupovanja, lahko elektronsko vinjeto kupi tudi na prodajnih mestih Darsa ali pri pooblaščenih prodajalcih. Nakup bo mogoč na večini bencinskih servisov pri nas, v Sparu, AMZS, trafikah 3DVA in Kompas Shop.

E-vinjeto je mogoče kupiti tudi v tujini, še pred vstopom v Slovenijo. Prodajna mesta so tudi na Hrvaškem (bencinske črpalke), v Avstriji, Madžarski, Italiji, Poljski, Slovaški, Češki, Danski in Luksemburgu.

Registrsko številko vnesite brez presledkov, pomišljajev ali kakršnihkoli drugih znakov, na primer: LJ03SAZ, NMAN195, KPRK403. Tudi če imate na vašem vozilu registrsko tablico, ki se lahko prenese na drugo vozilo, za njen vnos pri nakupu e-vinjete veljajo enaka pravila (na primer NMLEPLA, KPPLUSOV itd.).

Kakšne veljavnosti e-vinjet bodo na voljo?

Letna, polletna, mesečna (na voljo od 1. februarja 2022), tedenska (na voljo od 1. februarja 2022).

Kakšne bodo cene e-vinjet?

Cene e-vinjet ne bodo višje oziroma za leto 2022 ostajajo nespremenjene:
– za osebna in bivalna vozila (2A): letna vinjeta 110 EUR, mesečna vinjeta 30 EUR, tedenska vinjeta 15 EUR
– za kombije (2B): letna vinjeta 220 EUR, mesečna vinjeta 60 EUR, tedenska vinjeta 30 EUR
– za motorna kolesa: letna vinjeta 55 EUR, mesečna vinjeta 30 EUR, tedenska vinjeta 7,5 EUR

Kje je e-vinjeta obvezna?

Veljavno e-vinjeto ustreznega cestninskega razreda mora imeti ob vstopu na cestninsko cesto vsako motorno vozilo z največjo dovoljeno maso do 3.500 kilogramov. To pomeni, da morate e-vinjeto kupiti in ustrezno določiti datum začetka njene veljavnosti, preden zapeljete na avtocesto ali hitro cesto.

Vinjeta
Dars

Kako bodo pristojni izvajali nadzor, kdo je kupil e-vinjeto in kdo ne?

Z nakupom e-vinjete se bo v sistem vpisala vaša registrska številka vozila. Dars bo nadzor izvajal s kamerami, ki so nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Kamera bo posnela registrsko število, sistem pa bo preveril, ali je vaša registrska številka v sistemu.

Ko bo sistem preveril vozilo, za katero je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi cestninske ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled. Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do zaključka prekrškovnega postopka.

Ali lahko e-vinjeto kupimo vnaprej?

Ni nujno, da e-vinjeta začne veljati takoj z datumom nakupa. Začetek veljavnosti vinjete je mogoče določiti do 30 dni vnaprej od dneva nakupa. E-vinjeto lahko kupite tudi kot darilo. V tem primeru boste morali poznati registrsko tablico prejemnika darila in cestninski razred, v katerega se vozilo uvršča.

Je lepljenje vinjet le končano?

Ne še povsem. S 1. decembrom so e-vinjete uvedli le za letne vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila. Ostale veljavnosti vinjet bodo v lepljivi obliki obstajale še do 1. februarja, ko bomo lepljenju dokončno pomahali v slovo.

E-vinjeta
Dars

Če prodamo vozilo, nam bodo povrnili preostanek e-vinjete?

Ob prodaji vozila niste upravičeni do povračila neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete, razen če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko tablico.

Do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete so upravičeni le lastniki letnih oziroma polletnih e-vinjet. Če vozilo odjavite iz evidence, ste upravičeni do povračila sorazmernega dela vrednosti elektronske vinjete.

Sorazmerni delež si lahko izračunate tukaj. Vlogo za povrnitev sorazmernega deleža je treba vložiti 30 dni po odjavi vozila iz prometa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje