Evropa v plamenih: na stari celini divjajo požari

Slovenija 22. Jul 202215:14 0 komentarjev
zemljevid
Copernicus

Pogled na interaktivni zemljevid Evrope kaže, da na stari celini trenutno divja nekaj sto požarov. Stanje požarov na Krasu spremlja tudi Copernicus, program Evropske unije za opazovanje Zemlje.

Evropske države se v zadnjih dneh borijo z izjemno visokimi temperaturami, hudo sušo in obsežnimi gozdnimi požari. Marsikje so se temperature v teh dneh povzpele nad 40 stopinj Celzija. Zlasti v južnem delu Evrope pa se države že nekaj dni borijo z uničujočimi požari. Z največjim požarom v zgodovini Slovenije se te dni borijo tudi slovenski gasilci. 

Razsežnosti požarov so vidne tudi na interaktivnem zemljevidu na spletni strani Copernicus. Požare, ki so prikazani na spletni strani, s pomočjo satelitov locirajo na podlagi t. i. toplotnih anomalij: algoritmi primerjajo temperature potencialnega požara in temperature okolice požara. Če je odstopanje večje, je potencialni požar potrjen kot aktivni požar ali vroča točka.

Področje požara je vidno tudi na zemljevidih, ki so objavljeni na spletni strani službe za krizno odzivanje.

Copernicus
Copernicus
Copernicus
Copernicus

Kaj je Copernicus?

Copernicus je program Evropske unije za opazovanje Zemlje, namenjen opazovanju našega planeta in njegovega okolja. Ponuja informacijske storitve, ki temeljijo na podatkih satelitskega opazovanja Zemlje in (nevesoljskih) podatkih in situ. Program usklajuje in upravlja Evropska komisija. Izvaja se v partnerstvu z državami članicami, Evropsko vesoljsko agencijo (ESA), Evropsko organizacijo za uporabo meteoroloških satelitov (EUMETSAT), Evropskim centrom za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), agencijami EU in družbo Mercator Océan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!