Evropska vesoljska agencija bi slovenskim podjetjem namenila 1,5 milijona evrov

Slovenija 15. Maj 202415:21 1 komentar
Evropska vesoljska agencija
Evropska vesoljska agencija (Foto: PROFIMEDIA)

Evropska vesoljska agencija (Esa) je objavila nov razpis, ki je namenjen samo podjetjem in akademskim ter raziskovalnim organizacijam s sedežem v Sloveniji. Vrednost razpisa, znotraj katerega se zbirajo okvirni predlogi za projekte izbranih tem z namenom krepitve vesoljskega sektorja v Sloveniji, je 1,5 milijona evrov.

Namen razpisa Requesting Party Activity – RPA je poleg krepitve slovenskega vesoljskega sektorja tudi spodbujanje vključitve obstoječih ter novih podjetij in organizacij, ki še niso aktivna na področju vesoljskih tehnologij.

Slovenski deležniki se lahko povežejo s tujimi partnerji iz drugih držav članic Esa, vendar tuj delež ne sme presegati 20 odstotkov skupne vrednosti projekta, so danes sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Okvirni predlogi projektov se zbirajo na sledeče teme oziroma tipe aktivnosti: raziskovalne in pripravljalne aktivnosti, razvoj tehnologij za izstrelitev v vesolje ter zemeljskih tehnologij, priložnosti za izstrelitev v vesolje, znanstvene aktivnosti s področja vesolja, vesoljske aplikacije, izobraževalne aktivnosti ter tečaji usposabljanja, povezani z vesoljem.

Razpis v skupni vrednosti 1,5 milijona evrov je objavljen v angleščini na portalu EsaStar. Ministrstvo opozarja, da je za dostop potrebna registracija v sistem EsaStar, razen za projekte za tečaje usposabljanja, povezane z vesoljem, pri čemer je razpis objavljen na platformi Esa za inovacije v odprtem prostoru.

Razpis je odprt do 21. junija do 13. ure. Vlada je sicer sredi aprila prižgala zeleno luč pogajanjem za polnopravno članstvo Slovenije v Esi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje