Odziv na odpoved razstave v EP: “Le čevlje sodi naj kopitar”

Kultura 19. Maj 202111:37 > 27. Sep 2021 12:56 0 komentarjev
Vasko Simoniti, medijski razpis
Borut Zivulovic/BOBO

Minister za kulturo Simoniti je prevzel odgovornost za odpoved razstave v Evropskem parlamentu (EP). Kot razlog je navedel, da ni bil seznanjen s tem, kakšni so pogoji za postavitev take razstave.

Evropski parlament v sodelovanju z organi nacionalnih vlad tradicionalno pripravlja začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU. Minister za kulturo Vasko Simoniti je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. “Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja,” je povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju.

Minister je v povezavi s pripravami razstave dejal, da se je organizacijski del vlekel nekaj mesecev, kar se mu zdi nenavadno, da se je izgubljal čas in da so se stvari zapletale ter da so ga obveščali po kapljicah.

Odločitve ne bo preklical

Na neki točki se je po njegovih besedah začelo govoriti, da ima Evropski parlament svojo zbirko slik, ki jih želi tudi predstaviti, čemur je odločno nasprotoval, ker meni, da to ni potrebno, ker je Slovenija samostojna in suverena država, ki bo sama odločala o tem, kaj bo razstavljala.

Njegove službe ga niso pravočasno seznanile, kaj to pomeni. Odločitve ne bo preklical, razen če bo razstava celostna in takšna, kot oni želijo. Minister je še dejal, da obžaluje ta zaplet, ki ni tak, kot se skuša morda prikazati.

Na vprašanje, kako ni vedel za koncept teh razstav, ki se pripravljajo od leta 2011, je minister odgovoril: “Ker sem neveden. Torej, ker me ne zanima.” Na vprašanje, zakaj ga je zmotilo, da bi bilo razstavljeno oboje, je odgovoril: “Ker bomo mi odločali, kaj bo tukaj.” “Noben uradnik ne bo postavljal pogojev. Torej, lahko jih postavlja, jaz jih pa lahko ne sprejmem,” je dejal.

V iskanju nadomestne galerije

Na ministrstvu so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da so za namen postavitve angažirali poznavalca slovenske likovne umetnosti, kustosa Koroške galerije likovnih umetnosti Marka Košana. Za razstavo v Bruslju je Košan izbral 13 avtoric in avtorjev.

Dodali so še, da si bodo v prihodnjih dneh in tednih prizadevali, da bi namesto parlamentarnega hodnika v Bruslju našli primerno galerijo, kjer bi na ogled ponudili razstavo. Hkrati so izrazili željo, da bi bila ta razstava v času predsedovanja postavljena tudi v Ljubljani in Slovenj Gradcu.

Kot so pred dnevi pojasnili v Evropskem parlamentu, so začasno slovensko razstavo nameravali odpreti julija. Na ogled pa bi bila do decembra letos oziroma januarja prihodnje leto.

“Le čevlje sodi naj kopitar”

Sindikat kulture in narave Slovenija Glosa je na kulturnega ministra naslovil javno pismo, v katerem so izrazili zgroženost nad odpovedjo prestižne razstave. “Je mogoče, da desetletno tradicijo razbije ravno naša država, in to celo po zaslugi ministr(stv)a za kulturo, ki v imenu nosi kulturo, ki bi moral(o) biti prvi in pravi branik kulture na vseh ravneh?!” so zapisali v pismu, ki so ga na vrhu opremili s Prešernovo pesmijo Apel in čevljar.

Dodali so, da kulturno ministrstvo s tem ne opravlja nalog, ki si jih je zadalo. Kot piše na spletni strani ministrstva, so namreč med drugim zadolženi za zagotavljanje spodbudnega okolja za razvoj kulture in umetnosti. V sindikatu Glosa se zato sprašujejo, če je spletna stran zastarela ali lažna?

“Namesto da domovini, ki jo zastopate, škodite, rajši širite njeno poznavanje in ugled. Pričnite se zavedati, da ste v službi slovenskega naroda in da ni slovenski narod tisti, ki je dolžan kimati vam in vašim nesmislom,” so še zapisali ter ministru zaželeli vel prešernosti in Prešerna ter njegove ljubezni do lepega in pravičnega.

Zadevo je na Twitterju sicer komentiral tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je zapisal, da je bil pred meseci močno kritiziran, ker je povedal, da je zanj slovenski film Izbrisana “prava sramota”. Zdaj se je odzval še na odpovedano razstavo, in sicer na enega izmed avtorjev, katerega slika bi morala biti razstavljena. Zapisal je: “Tokrat moram slike Arjana Pregla pohvaliti. Močno me spominjajo na pobarvanke štiriletne vnukinje. Prisrčno. Niso pa za v Evropski parlament.” 

Razstave v Bruslju del tradicije

Začasne razstave, ki spremljajo polletna predsedovanja držav članic Svetu EU, predstavljajo del tradicije. V Evropskem parlamentu obstajajo od leta 2011. Parlament jih pripravlja v sodelovanju z organi nacionalnih vlad vsakih šest mesecev in običajno vključujejo umetnine iz umetniške zbirke Evropskega parlamenta ter dodatne razstavne predmete, ki jih zagotavlja predsedstvo.

Simoniti se je sicer te dni v Bruslju udeležil zasedanja ministrov EU za kulturo, na katerem je predstavil prednostne naloge slovenskega predsedstva Svetu EU na tem področju. O tem je govoril tudi z visokimi predstavniki institucij EU. O omenjeni razstavi po njegovih besedah niso govorili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!