Evropsko računsko sodišče: Sloveniji pravilna poraba proračuna dela težave

Gospodarstvo 26. Okt 202316:08 0 komentarjev
evro
PROFIMEDIA

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je bila danes seznanjena s poročilom Evropskega računskega razsodišča za proračunsko leto 2022. Po njihovih ocenah se je Slovenija odrezala dokaj dobro, nekaj težav ji še vedno dela ustrezna poraba proračunskih sredstev, saj se dogajajo napake. Do konca tekočega programskega obdobja pa ji ostaja še 14 odstotkov nepočrpanih sredstev EU.

Član Evropskega računskega sodišča Jorg Kristijan Petrovič je danes predsednici DZ Urška Klakočar Zupančič predstavil letno poročilo sodišča za proračunsko leto 2022. Slovenija je v poročilu prikazana v razmeroma dobri luči.

Evropsko računsko sodišče vsako leto posreduje DZ letno poročilo o nadzoru proračuna EU za minulo leto, sestavljeno pa je iz dveh delov – letnega poročila o izvrševanju proračuna in letnega poročila o dejavnostih, financiranih iz evropskih razvojnih skladov.

Napake pri porabi proračunskih sredstev

Glede izkazov proračuna za leto 2022 je ugotovilo, da prikazujejo resnično in pošteno sliko. Pri tem je na strani prihodkov podalo pozitivno mnenje, pri pravilnosti porabe proračunskih sredstev pa stanje tudi tokrat ni zadovoljivo, je povedal Petrovič. Napake pri odhodkih EU so se lani celo zvišale s treh na 4,2 odstotka, so po srečanju sporočili iz DZ.

K temu zvišanju je po Petrovičevih besedah botroval splet okoliščin – od obdobja pandemije covida-19 do skorajšnjega zaključka finančnega okvirja, kar je države pri črpanju sredstev iz strukturnih skladov privedlo k hitenju in posledičnim napakam.

Postopke bi bilo treba pospešiti

Glede izplačil iz sklada za okrevanje in odpornost, ki jih je bilo za razliko od leta 2021, ko so beležili eno samo, zdaj 13, je računsko sodišče podalo mnenje s pridržkom. Še vedno pa bi bilo treba pospešiti postopke, saj jih nekatere države kljub skorajšnjem zaključku obdobja še niso uspele izpeljati, je povedal Petrovič.

S predsednico DZ sta se strinjala, da je za Slovenijo na področju črpanja evropskih sredstev pomembno izkoristiti vse priložnosti, ki jih ima na voljo.

Petrovič, ki je član Evropskega računskega sodišča od lanskega maja, bo poročilo v petek predstavil še na skupni seji odbora DZ za zadeve EU in komisije DZ za nadzor javnih financ.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!