Fafangel napovedal samotestiranje v šolah v primeru izrazitega poslabšanja

Koronavirus 06. Avg 202213:26 > 15:46 15 komentarjev
NIJZ
Aljaž Uršej/N1

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri NIJZ v primeru izrazitega poslabšanja epidemije covida-19 v jeseni v vzgoji in izobraževanju predlaga uvedbo obveznega samotestiranja v domačem okolju. Po predlogu bi bili kompleti za domače samotestiranje s kartico zdravstvenega zavarovanja dostopni v lekarnah ne glede na epidemične razmere. V petek so sicer v Sloveniji ob 669 PCR-testih in 5424 hitrih antigenskih testih potrdili 1603 okužbe s koronavirusom.

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki jo vodi epidemiolog Mario Fafangel, je na sestanku v torek med drugim obravnavala strokovno mnenje o samotestiranju na koronavirus v vzgoji in izobraževanju, ki ga je pripravila delovna skupina za epidemiološko spremljanje in odzivanje, ki jo prav tako vodi Fafangel.

V posvetovalni skupini predlagajo, da se v primeru prvega scenarija širjenja epidemije covida-19 s pričetkom novega šolskega leta samotestiranje v domačem okolju v vzgoji in izobraževanju priporoči posameznikom s simptomi okužbe s koronavirusom in tistim, ki so bili v stiku z osebo s potrjeno koronavirusno okužbo.

Prvi scenarij bo veljal, če bo prevladovala različica koronavirusa, ki se naglo širi v vseh skupinah prebivalstva in pri večini ne povzroča težjega poteka covida-19, ki bi zahteval bolnišnično zdravljenje. Gre za scenarij, ki je ob trenutnih epidemičnih razmerah že v veljavi.

V primeru drugega scenarija pa v posvetovalni skupini priporočajo, da se samotestiranje v vzgoji in izobraževanju na domu razširi na vse posameznike in naj se obvezno izvaja vsaj enkrat na teden.

Drugi scenarij v veljavo v primeru naglega širjenja različice

Drugi scenarij bi v veljavo stopil v primeru naglega širjenja različice koronavirusa, ki bi povzročila težji potek covida-19 v tako visokem deležu, da bi brez dodatnih javno-zdravstvenih ukrepov nastopila preobremenitev zdravstvenega sistema na vseh ravneh.

Če bodo odločevalci priporočila posvetovalne skupine upoštevali, bo komplete za domače samotestiranje v obeh scenarijih s kartico zdravstvenega zavarovanja mogoče prevzeti v lekarnah.

Iz zapisnika skupine sicer ni jasno, ali se predlog nanaša zgolj na učence ali tudi na zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

Člani posvetovalne skupine so se na sestanku seznanili tudi s strokovnim mnenjem delovne skupine za okoljske dejavnike in higieno. Kot je razvidno iz zapisnika, so v delovni skupini sprejeli priporočila za prezračevanje z namenom preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom.

V petek potrdili 1603 okužbe z novim koronavirusom

V petek so v Sloveniji ob 669 PCR-testih in 5424 hitrih antigenskih testih potrdili 1603 okužbe s koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 21.835 aktivnih primerov okužb, kar je 347 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1447, kar je 26 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 1032, kar je 16 manj kot dan prej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje