Fajon nadaljuje turnejo po Afriki: “To je tisto, kar dela našo državo veliko”

Slovenija 13. Apr 202317:43 4 komentarji
MFEA Slovenia/TWITTER

Zunanja ministrica Tanja Fajon nadaljuje obisk po Afriki, danes se je srečala s tanzanijsko zunanjo ministrico Stergomeno Lawrence Tax. Vodja slovenske diplomacije je zadovoljna, ker je tanzanijska ministrica izrazila priznanje Sloveniji za prizadevanja za mir, varnost in spoštovanje človekovih pravic - kot tudi za znanje in prenos izkušenj. "To je tisto, kar dela našo državo veliko," je ob obisku poudarila Fajon.

Zunanja ministrica Tanja Fajon se je danes v okviru dvodnevnega delovnega obiska v Tanzaniji sešla s tanzanijsko kolegico Stergomeno Lawrence Tax. Strinjali sta se, da lahko Slovenija in Tanzanija učinkovito sodelujeta pri zagotavljanju prehranske varnosti, upravljanju z vodo in v boju proti podnebnim spremembam, je tvitnilo zunanje ministrstvo.

Vodja slovenske diplomacije je zadovoljna, ker je tanzanijska ministrica izrazila priznanje Sloveniji za prizadevanja za mir, varnost in spoštovanje človekovih pravic, kot tudi za znanje in prenos izkušenj. “To je tisto, kar dela našo državo veliko,” je, kot so na Twitterju še zapisali pri ministrstvu, ob obisku v Dodomi poudarila Fajon.

Slovenska zunanja ministrica naj bi tanzanijski kolegici predstavila kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2024 in 2025. Za Slovenijo je ključno, da si v prizadevanjih za sedež v Varnostnem svetu ZN, za katerega tekmuje z Belorusijo, pridobi podporo afriških držav. Glasovanje v Generalni skupščini ZN bo 6. junija, Slovenija pa za izvolitev potrebuje 129 glasov.

Fajon naj bi v Tanzaniji tudi predstavila mednarodno konferenco Dan Afrike, na kateri bo tokrat osrednja tema podnebna varnost. Na konferenci, ki bo potekala prihodnji teden na Brdu pri Kranju, letos pričakujejo zunanje ministre več afriških držav.

Ministrica Fajon je v Tanzanijo prišla iz Etiopije, kjer je bila na tridnevnem uradnem obisku. Tudi v Etiopiji je med drugim predstavljala slovensko kandidaturo za nestalno članico VS ZN, ob koncu obiska pa izrazila zadovoljstvo s prepoznavnostjo delovanja Slovenije znotraj ZN in poudarila nujnost sodelovanja v svetu globalnih izzivov.

Obiska ministrice Fajon v Etiopiji in Tanzaniji sodita v vrsto obiskov visokih slovenskih predstavnikov v Afriki pred volitvami v Varnostni svet ZN. Prejšnji teden je državni sekretar na MZEZ Samuel Žbogar obiskal Namibijo in Bocvano, predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je bila v Ruandi in Ugandi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje