Študentom izplačali preveč denarja, zdaj ga morajo vrniti

Slovenija 06. Avg 202108:40 > 13:07
Fakulteta Univerze v Mariboru
Miloš Vujinović/BOBO

Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru od študentov zahteva vračilo domnevno preveč izplačanega denarja za sodelovanje pri projektih. Dekanja Maja Fošner pojasnjuje, da ni pravne podlage, da bi študenti lahko ta denar obdržali. Sindikat Mladi plus pa poudarja, da gre za napako fakultete in ne študentov.

Fakulteta, ki ima svoje prostore v Celju,  od študentov terja domnevno preveč izplačana sredstva, ki so jih prejeli za lansko sodelovanje v projektih Po kreativni poti do znanja in Študentski inovativni projekti za družbeno korist. 46 študentov mora skupno vrniti 18.317 evrov.

Dekanja Maja Fošner, ki je položaj prevzela aprila letos, priznava, da so bila previsoka izplačila napaka fakultete, a poudarja, da ni pravne podlage, da bi študenti lahko ta denar obdržali. “Pri izplačilih se je zgodila človeška napaka, najprej strokovne sodelavke fakultete, napaka je bila spregledana tudi od ostalih nadrejenih. Za napako se je fakulteta študentom večkrat javno opravičila. Za storjeno napako nam je resnično žal. Žal pa je treba poudariti, da bodo študenti preveč izplačane zneske morali vrniti, saj ni pravne podlage za izplačila, ki so jih prejeli,” je povedala za STA.

Študentom, ki denarja še niso vrnili, je fakulteta sredi julija po poročanju časnika Večer poslala opomin pred tožbo.

Dekanja je dejala, da jim drugega ne preostane. “Ker je bil posameznim študentom, ki so sodelovali na projektih, napačno in brez pravne podlage izplačan previsok znesek plačila za njihovo delo na projektu, je Univerza v Mariboru dolžna izterjati preplačane zneske, v kolikor jih študenti ne bodo vrnili prostovoljno,” je povedala. Po njenem pojasnilu so študentom ponudili možnost obročnega vračila do decembra 2022.

Po njenih besedah je treba zagotoviti enakopravno obravnavo vseh študentov v Sloveniji, ki so sodelovali pri navedenih projektih. “Če bi posamezni študenti lahko obdržali preplačane zneske, bi bili neenakopravno obravnavani študenti, ki so prejeli plačilo v višini, kot jim je pripadalo,” je dejala. Po njenih navedbah je sodna pot zadnja rešitev.

“Univerza v Mariboru si še vedno prizadeva za sporazumno rešitev, saj ne želi sprožati sodnih postopkov, v kar bo prisiljena, če ne bo prostovoljnega vračila preplačanih zneskov. Nihče namreč ne more obdržati tega, kar je prejel brez pravne podlage, zlasti če gre za javna sredstva,” je povedala dekanja Fošner.

Sindikat Mladi plus zastopa del študentov

V sindikatu Mladi plus so ogorčeni. “Po pregledu dokumentacije je popolnoma jasno, da mladi niso zakrivili nič napačnega, da gre za napako fakultete in da vse podpisane pogodbe, sporazumi in dokumentacija kažejo, da mladim ni treba vračati plačila,” so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco v Ljubljani, na kateri bodo podrobneje predstavili primer in nadaljnje postopke za zaščito študentk in študentov.

Na novinarski konferenci pa je predsednica sindikata Tea Jarc pojasnila, da so bili študenti dogovorjeni za plačilo za delo na projektih v znesku devet evrov bruto na uro. Vendar pa so februarja letos prejeli poziv fakultete k vračilu preplačanih sredstev. Mladim naj bi fakulteta celo očitala, da so vedeli za napako, torej za preplačilo, a da o tem namenoma niso obvestili fakultete.

Tea Jarc
Tea Jarc (Vir: Borut Živulović/BOBO)

V sindikatu so bili seznanjeni, da je prišlo do napake pri obračunu zaradi napačnega tolmačenja postavke, saj je šlo pri znesku devetih evrov za bruto bruto znesek. A kot je poudarila Jarc, so študenti utemeljeno sklepali, da gre za bruto znesek, tudi iz pogodb nikjer ne izhaja, da bi šlo za bruto bruto znesek. Ne nazadnje je ob izplačilu v skladu s tem ravnala tudi fakulteta, je opomnila predsednica sindikata.

Skupno naj bi se to zgodilo pri 46 študentkah in študentih, tistim, ki zneska niso vrnili, pa je fakulteta za logistiko zagrozila celo s tožbo. S tem po besedah Tee Jarc na študente vrši pritisk, ne le zaradi sredstev, pač pa tudi zaradi nadaljevanja njihovega študija.

Sindikat v tem trenutku zastopa 18 študentk in študentov, katerim bo v primeru tožbe zagotovil brezplačno pravno pomoč.