Falcon se je pokvaril v Bruslju, premierja Goloba v Pariz “peljal” kar Macron

Slovenija 18. Jun 202415:48 9 komentarjev
Robert Golob in Emmanuel Macron
Foto: Facebook (Robert Golob)

Vladno letalo falcon se je na poti v Bruselj, kamor se je v ponedeljek odpravil premier Robert Golob, pokvarilo. Prišlo je do manjše tehnične težave, ki bo po besedah ministrstva za obrambo odpravljena v kratkem. Ker predsednik vlade poti v Pariz ni mogel nadaljevati z vladnim letalom, mu je prevoz ponudil kar francoski predsednik Emmanuel Macron.

Premier Robert Golob se je v ponedeljek popoldne po odgovarjanju na poslanska vprašanja v državnem zboru odpravil v Bruselj na neformalne pogovore z voditelji držav članic EU. Tja je odpotoval z vladnim letalom falcon, a iz Bruslja proti naslednji destinaciji ni mogel poleteti s falconom. Razlog? Na vladnem letalu je prišlo do manjše tehnične napake.

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za obrambo, je posadka letala skladno s pravili proizvajalca kljub tehnični napaki izvedla vse postopke za varen pristanek v Bruslju. Na ministrstvu predvidevajo, da bo omenjena tehnična napaka odpravljena tekom jutrišnjega dne.

“Varnost potnikov, posadke in letala ni bila ogrožena,” so še zapisali v odgovoru.

Premier Golob se je po zasedanju z voditelji držav članic v Bruslju odpravil v Pariz, prevoz do tja pa mu je ponudil kar francoski predsednik Emmanuel Macron. Golob bo namreč danes v Parizu podpisal sporazum o polnopravnem članstvu Slovenije v Evropski vesoljski agenciji, v sredo pa se bo odpravil proti Nemčiji, kjer si bo v četrtek v Münchnu ogledal nogometno tekmo evropskega prvenstva med Slovenijo in Srbijo.

“Dragi prijatelj Emmanuel Macron, hvala za prevoz do Pariza,” se je slovenski predsednik vlade zahvalil francoskemu predsedniku v objavi na Facebooku.

V objavi na Instagramu, ki jo je pozneje izbrisala, pa je partnerka premierja Goloba Tina Gaber zapisala, da se je falcon ponovno pokvaril in ob fotografiji Macrona ter Goloba dodala: “Ko potrebuješ prevoz in je edini, ki se ne dela Francoza … Francoz.”

vladno letalo falcon
Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

V preteklosti se je vladno letalo falcon že večkrat pokvarilo. V začetku marca 2023 bi moral minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar s falconom odleteti v Bruselj na zasedanje notranjih ministrov EU, vendar zaradi tehnične okvare letalo ni moglo poleteti. Dva meseca pozneje zaradi ugotovljene napake na motorju proti Bruslju na zasedanje ni mogel odpotovati minister za obrambo Marjan Šarec.

Težave s falconom je imela tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki se je s kronanja Karla III. v Londonu v domovino morala vrniti s slovaškim vladnim letalom.

Na vprašanje, kolikokrat je bilo vladno letalo falcon letos na popravilu, so nam na ministrstvu za obrambo pojasnili, da je bilo letos opravljenih šest popravil z namenom odprave napak, vključno z zadnjo tehnično težavo v Bruslju.

Emanuel Macron in Robert Golob
Foto: zajem zaslona (Instagram)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje