Nogometna evforija zajela tudi politike: kdo potuje v München na tekmo s Srbijo?

Slovenija 18. Jun 202412:12 26 komentarjev
Nataša Pirc Musar, Robert Golob, Tanja Fajon, Matjaž Han
Foto: Žan Kolman/KPV

Na četrtkovem nogometnem obračunu med Slovenijo in Srbijo bodo pesti za našo izbrano vrsto stiskali tudi predstavniki slovenske politike. V München odhajajo premier Robert Golob, predsednica države Nataša Pirc Musar, gospodarski minister Matjaž Han, zunanja ministrica Tanja Fajon in ljubljanski župan Zoran Janković. Ker bo Golob tudi ta teden v tujini, bo jutrišnjo sejo vlade namesto njega znova vodil finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič. Ta je sejo vlade vodil že prejšnji teden, ko je Golob na dopustu v ZDA na tekmah finala lige NBA navijal za Luko Dončića in Dallas Mavericks.

Slovenska nogometna reprezentanca pod vodstvom selektorja Matjaža Keka bo po nedeljskem remiju z Dansko priložnost za preboj v izločilne boje evropskega nogometnega prvenstva in prvo slovensko zmago na Euru iskala na četrtkovem obračunu s Srbijo. Med navijači, ki bodo v münchenski Allianz Areni stiskali pesti za našo izbrano vrsto, bodo tudi najvišji predstavniki političnega vrha.

Golob po finalu lige NBA odhaja še na Euro

Predsednik vlade Robert Golob, ki je prejšnji teden na zasebnem potovanju v ZDA navijal za Luko Dončića in Dallas Mavericks ter z ogledom dveh tekem finala ameriške košarkarske lige NBA “uresničil svoje življenjske sanje”, bo proti bavarski prestolnici iz Pariza, kjer bo danes podpisal sporazum o polnopravnem članstvu Slovenije v Evropski vesoljski agenciji, krenil že jutri. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, se bo Golob v Münchnu jutri udeležil slovensko-nemškega poslovno-investicijskega kongresa in nagovoril njegove udeležence.

“Poslovni dogodek v Münchnu je izjemna priložnost, ki omogoča srečanje slovenskega in nemškega gospodarstva. Namen kongresa je povezati slovensko in nemško poslovno javnost, omogočiti dodatne naveze in poglobiti poslovne povezave prek nogometa,” so v povezavi z obiskom poudarili v Golobovem kabinetu.

Predsednik vlade se bo v Münchnu med drugim sestal s predsednikom bavarske deželne vlade Markusom Söderjem, v četrtek popoldne pa si bo ogledal nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo. Po napovedih iz vladnih krogov bo Goloba v Nemčiji oziroma na tekmi spremljala tudi njegova partnerka Tina Gaber. Na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom) so v povezavi s tem pojasnili, da sta Golob in Gaber vabilo na ogled nogometne tekme prejela tudi s strani predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina.

Evropsko prvenstvo v nogometu predstavlja odlično priložnost za športno, turistično in gospodarsko promocijo Slovenije ter tudi za krepitev vsestranskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo ter nemško zvezno deželo Bavarsko, so poudarili na Ukomu in dodali, da se prej omenjenega poslovno-investicijskega kongresa skupaj udeležuje več kot 170 slovenskih in nemških predstavnikov.

Sejo vlade bo spet vodil Boštjančič

Ker bo premier ta teden spet v tujini, bo jutrišnjo sejo vlade namesto njega tudi tokrat vodil finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič. Spomnimo, ta je zaradi Golobovega dopusta v ZDA sejo vlade vodil že prejšnji teden.

Poleg Goloba se investicijskega kongresa v Münchnu, ki ga ob robu evropskega nogometnega prvenstva skupaj s partnerji organizira agencija Spirit, udeležuje tudi gospodarski minister Matjaž Han, ki bo prav tako nagovoril udeležence kongresa, v četrtek pa si bo nato kot pristojni resorni minister ogledal še nogometno tekmo.

Minister za finance Klemen Boštjančič
Foto: Borut Živulović/BOBO

Podpredsednika vlade in ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Mateja Arčona, ki si je v okviru svojega obiska pri slovenski skupnosti v Stuttgartu v nedeljo ogledal prvo tekmo slovenske reprezentance proti Danski, v München ne bo, si bo pa tekmo med Slovenijo in Srbijo na povabilo nemške kolegice Annalene Baerbock ogledala zunanja ministrica in podpredsednica vlade Tanja Fajon

Pred tem se bo Fajon na dvostranskem srečanju z nemško zunanjo ministrico pogovarjala predvsem o nadaljnjem poglabljanju odnosov med državama ter o aktualnih evropskih in mednarodnih temah, srečala pa se bo tudi z bavarskim ministrom za evropske in mednarodne zadeve Ericom Beißwengerjem, so poudarili na zunanjem ministrstvu.

Pirc Musar z vabilom Uefe, Janković skrivnosten

Nogometno tekmo v Allianz Areni si bo v živo ogledala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Predsednica bo obisk v Münchnu začela jutri, ko bo kot slavnostna govornica nagovorila zbrane na sprejemu za tam živečo slovensko skupnost ob prihajajočem državnem prazniku ter nastopu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu v nogometu.

Srečanje predsednice s predstavniki slovenske skupnosti organizirajo slovensko veleposlaništvo v Berlinu, generalni konzulat Republike Slovenije v Münchnu in Nogometna zveza Slovenije, omenjenega sprejema pa se bosta med drugim udeležila tudi premier Golob in Tina Gaber.

Drugi dan svojega obiska v Nemčiji bo Pirc Musar obiskala Evropsko šolo v Münchnu, kjer bo na srečanju s slovenskimi učenci spregovorila o prednostih in pasteh uporabe digitalnih tehnologij ter družbenih omrežij, popoldne pa si bo ogledala nogometno tekmo v Allianz Areni.

Nataša Pirc Musar, Aleksander Čeferin, Matjaž Han
Foto: Borut Živulović/Bobo

V predsedniški palači v povezavi z obiskom v Nemčiji dodatno pojasnjujejo, da ima Pirc Musar uradno vabilo Uefe.

Predsednica bi se z omenjenim vabilom lahko udeležila katerekoli tekme slovenske izbrane vrste, torej tudi obračuna med Slovenci in Angleži prihodnji torek v Kölnu, a so v njenem krogu presodili, da je prav, da je predsednica na dan državnega praznika v Sloveniji. Na dan državnosti bodo v predsedniški palači imeli dan odprtih vrat, večer pred praznikom, torej v ponedeljek, pa bo Pirc Musar slavnostna govornica na osrednji državni slovesnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Nogometno tekmo med Slovenijo in Srbijo si bo v Münchnu v živo ogledal tudi ljubljanski župan Zoran Janković. Da bo tudi Janković odpotoval v bavarsko prestolnico, so nam na ljubljanski občini potrdili včeraj popoldne, niso pa pojasnili, kdo ga je povabil v München.

Janković pred četrtkovim obračunom v Allianz Areni sicer pričakuje zmago Slovenije nad Srbijo z rezultatom 2:1, strelca slovenskih zadetkov pa bosta po njegovih napovedih Benjamin Šeško in Andraž Šporar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje