Fides je tik pred zdajci preklical napoved stavke zdravnikov

Slovenija 01. Apr 202320:26 9 komentarjev
Fides
Denis Sadiković, N1

Zdravniški sindikat je v soboto zvečer naznanil, da so si premislili glede stavke, ki naj bi se po njihovih napovedih morala začeti danes opolnoči. Ministrstvo za zdravje jim je namreč poslalo prvi osnutek zakona, ki predvideva ločen plačni steber za zdravnike.

“Včeraj popoldne smo od vlade prejel prvi osnutek zakona o temeljih novega plačnega sistema. Ta za nas predstavlja prvi korak k izpolnitvi vladne zaveze o oblikovanju ločenega plače plačnega sistema v zdravstvu,” je v večerni izjavi za javnost povedal podpredsednik Fides Janusz Klim.

Glede na to se je glavni stavkovni odbor Fides odločil, da stavkovnih aktivnosti zaenkrat ne bodo reaktivirali, je poudaril Klim. “O vprašanju reaktivacije stavke se bomo na odboru odločili v prihodnjih dneh, ko bo že bolj znano, kar točno vladni predlog ponuja in kako se bodo nanj odzvali drugi sindikati.”

Stavko so v Fidesu napovedali v sredo, ker naj bi vlada zamujala z oblikovanjem plačnega stebra za zdravnike.

Na ministrstvu za zdravje so opozarjali, da bi bila stavka nezakonita. Minister Danijel Bešič Loredan je zato tudi napovedal, da ne bo plačana.

“Polemiziranje ministra za zdravje o zakonitosti stavke štejemo kot poskus oviranja naše pravice do stavke,” je nocoj dejal Janusz Klim.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje