Fides ministru Poklukarju očita, da želi požar pogasiti z “bonbončki”

Slovenija 14. Feb 202206:14 > 08:20 2 komentarja
Janez Poklukar
Žiga Živulović jr./BOBO

Sindikat Fides ministru za zdravje Janezu Poklukarju očita, da namesto konkretnih rešitev, ki jih je imel možnost izpeljati in ki so jih skupaj s predstavniki ministrstva pripravljali lani, sedaj hiti in želi pogasiti požar z "bonbončki", da bi si "kupil dragoceni čas pred volitvami in ubranil položaj na lestvici priljubljenosti politikov".

Odziv ministra Janeza Poklukarja na odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju določbe 48. člena zadnjega interventnega protikoronskega zakona (PKP 10), “da bodo našli rešitev tako za zdravnike kot medicinske sestre”, v Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides razumejo kot norčevanje iz javnega zdravstvenega sistema.

“V vmesnem času pa so predvsem mladi zdravniki, ki se v prvih bojnih linijah borijo s še vedno plamtečo epidemijo, poleg povsem porušene strokovno-organizacijske hierarhije v zdravstvenem timu, ki jo je povzročil minister, sedaj izpostavljeni še javnemu linču, ki ga načrtno vodijo glavni sindikalisti javnega sektorja zaradi svoje nesposobnosti argumentirati pričakovanja svojih članov, vsi skupaj pa na krilih podpihovanja s strani dela politike, ki je pod očitnim vplivom lobijev dobaviteljev v zdravstvu in ki ji je malo mar za javni zdravstveni sistem in bolnike,” so zapisali v sporočilu na svoji spletni strani.

Fides: Minister nosi odgovornost za nevzdržno stanje

Dodali so, da hkrati starejši, najizkušenejši zdravniki, na katerih temelji najzahtevnejša in najnaprednejša medicina, ki se izvaja le v javnem zdravstvenem sistemu, “z grozo opazujejo dogajanje v državi v zadnjih tednih”. Po navedbah sindikata se jim zdita nepredstavljiva tako odnos javnosti, predvsem pa odnos ministra Janeza Poklukarja, ki, kot so zapisali, ne stori nič v zaščito vrhunske medicine in javnega zdravstva v Sloveniji.

Ob tem kot povsem nerazumljivo in škodljivo ocenjujejo potezo ministra, ki odklanja vloge za dodatek za deficitarnost zdravnikom na primarnem nivoju, kjer je pomanjkanje zdravnikov že tako najbolj kritično. “Presenečeni spremljamo načine reševanja pomanjkanja zdravnikov na primarnem nivoju z uvajanjem laičnih svetovalcev, kar predstavlja kritičen odmik od kvalitetne medicine in uspešnega zdravljenja ter vodenja bolnikov,” so navedli v Fidesu.

“Ministrove obljube reševati nastale nevzdržne anomalije v plačnih nesorazmerjih, ki so predvsem povozile strokovno-organizacijsko hierarhijo v zdravstvenem timu, ki jih je sam povzročil, dobra dva meseca pred volitvami, so zgolj kupovanje časa do volitev. Več kot jasno je, da primerne rešitve nastale situacije v okviru obstoječega plačnega sistema in omejitve v plačni lestvici niso možne,” so prepričani v sindikatu.

Po njihovih navedbah minister nosi vso odgovornost za nevzdržno stanje. Kot namreč menijo, je zdaj “kristalno jasno, da z rešitvami v novem zakonu o plačah v zdravstvu ni mislil resno, z zavlačevanjem z začetkom pogajanj za realizacijo PKP 10, ki bi nastalo situacijo vsaj začasno saniral, pa tudi pokazal ‘iskrenost’ namenov iskati rešitve za zdravnike in delujoč javni zdravstveni sistem”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje