Fides januarja napovedal stavko, Ajanović Hovnik: Odločitev povsem neutemeljena

Slovenija 08. Dec 202206:20 > 15:39 17 komentarjev

Glavni odbor Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je na današnji seji sprejel odločitev, da se bo zdravniška stavka začela v januarju. Odločitev so sprejeli po anketi med članstvom, ki je izrazilo nezadovoljstvo z vladnim predlogom o dvigu zdravniških plač. Ta po oceni sindikata ustvarja dodatne anomalije in plačna nesorazmerja. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je odločitev glavnega odbora sindikata Fides o začetku zdravniške stavke v januarju po ponujenih zvišanjih plač povsem neutemeljena in sproža vprašanje, "ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi".

Kot je na novinarski konferenci povedal podpredsednik sindikata in vodja Fidesove pogajalske skupine Gregor Zemljič, si v sindikatu želijo, da bi z vladno stranjo nadaljevali pogajanja o odpravi nesorazmerij. Poziv so na vlado naslovili prejšnji teden, a odgovora niso prejeli, je dejal.

Potem, ko je vladna stran prejšnji teden predstavila zadnjo ponudbo dviga plač za zdravnike in zobozdravnike in ob tem zaključila pogajanja, vodstvo sindikata z njo ni bilo zadovoljno. Mnenje članstva so nato preverili z anketo, ki je pokazala enako – zdravniki s ponudbo niso zadovoljni, ker ustvarja plačna nesorazmerja in anomalije, saj mlajšim zdravnikov ponuja bistveno višji dvig kot izkušenejšim.

Točen datum stavke znan v prihodnjem tednu

Datum začetka in druge podrobnosti napovedane stavke bodo v sindikatu Fides sprejeli v prihodnjem tednu, prav tako stavkovne zahteve. Že sedaj pa je jasno, da zdravniki in zobozdravniki zahtevajo enak dvig plač za vse.

Pridružitev stavki so ob tem napovedali tudi v Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikatu zobozdravnikov Slovenije Dens.

Ajanović Hovnik: Je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo?

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je o odločitvi Fidesa zapisala, da je ta neutemeljena in sproža vprašanje, “ali je del neke poklicne skupine morda izgubil stik z realnostjo in razmerami v državi”.

“V vladi utemeljeno pričakujemo, da bodo zdravniki pozornost od višine svojih plač vendarle usmerili k bolnikom in jih končno postavili v ospredje. Čas je, da pozornost posvetijo ljudem oziroma bolnikom, da bodo ti od višjih plač zdravnikov nekaj imeli – in to je pravočasna, skrbna obravnava,” je v odzivu zapisala Ajanovič Hovnik.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje