Zdravniki bodo zaostrili stavko. Fides: Soglasje bo umaknila polovica

Slovenija 30. Jan 202413:48 > 14:06 40 komentarjev

Vladna stran in zdravniški sindikat Fides po več krogih pogajanj nista našla skupnega jezika, zato so zdravniki stavko dodatno zaostrili. Na današnjem stavkovnem odboru so sprejeli sklep o preklicu soglasij za nadurno delo, kar pomeni, da bodo zdravniki in zobozdravniki od srede delali le 40 ur na teden. Po oceni naj bi soglasja umaknila približno polovica vseh zdravnikov.

Pogajanja med vladno stranjo in Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se v ponedeljek znova končala brez napredka.

Danes dopoldne so tako na stavkovnem odboru soglasno sprejeli sklep o preklicu soglasij za nadurno delo, kar pomeni, da bodo zdravniki in zobozdravniki od srede delali le 40 ur na teden in ne več kot 16 ur neprekinjeno. “To je povsem v skladu z evropsko direktivo o delovnem času, ki tudi naši državi narekuje, da se delo ureja v okviru 40 + 8 ur tedensko,” je pojasnil predsednik Fidesa Damjan Polh. Pojasnil je, da gre za nujen ukrep, ki so ga morali sprejeti. “Ta vlada ne želi sprememb v zdravstvu. Varna obravnava pacientov, primeren čas za paciente pa je za nas imperativ,” je dodal.

Kot je povedal Polh, so zdravniki do zdaj stavkali od ponedeljka do petka, ob sobotah in nedeljah pa so imeli dežurstva, torej so takrat obravnavali urgentna stanja. Z umikom teh soglasij pa prehajajo na 7-delovni teden, kar pomeni, da bodo k uram prišteli tudi tiste ob sobotah in nedeljah. “Na nekaterih oddelkih to lahko pomeni težave, kjer je zdravnikov malo in so oddelki majhni in je težko vzpostaviti neprekinjen delovni čas. Nastanejo lahko motnje,” je dejal.

Naloga javnih zavodov je upoštevanje novih pogojev in prilagoditev urnikov, kot jih določa evropska direktiva. Delodajalci bodo tako v sredo dobili preklice soglasij, učinkovati pa bodo začeli nekaj dni kasneje.

Predsednik Fidesa je poudaril, da so prejšnji teden direktorji bolnišnic opozorili, da lahko nastanejo kar precejšnje težave v delovnih procesih, ker zdravnikov primanjkuje.

“Primanjkuje jih predvsem zato, da bi lahko delali varno s pacienti in da bi bila obravnava dovolj časovno opredeljena, da bi lahko tudi pacient imel dovolj časa, da bi naslovil zdravniku potrebna vprašanja in da bi zdravnik lepo obrazložil pacientu primerno diagnozo in zdravljenje. Skratka, vse to je tisto, kar želimo v tem bodočem zdravstvenem stebru, ki se ga vlada nekako otepa, nam daje samo obljube in zavlačuje s pogajanji. Dovolj imamo obljub in zavlačevanja, zahtevamo resne, jasne zaveze in jamstva, da bo ta zdravstveni steber oblikovan,” je še pojasnil Polh.

Ministrstvo zdravstvene zavode zaprosilo, da jim sporočijo ukrepe za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva

Na ministrstvu za zdravje pravijo, da so v stalnem stiku z vodstvi javnih zdravstvenih zavodov in spremljajo organizacijo dela med stavko. Od vodstva sedaj pričakujejo pojasnila o ukrepih, ki jih bodo sprejeli za zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva ob preklicu soglasij za nadurno delo nekaterih zdravnikov. “To je ključno za naše nadaljnje odločitve in morebitne prilagoditve, ki jih bomo morda morali sprejeti v okviru trenutnih razmer,” so poudarili na ministrstvu.

Obenem so zavrnili očitke Fidesa, da se vlada ne pogaja konstruktivno. Po njihovo predlogi vlade prinašajo konkretne rešitve. “Prav tako moramo poudariti, da so člani Fidesa del širšega zdravstvenega tima, ki ga sestavljajo tudi druge poklicne skupine v zdravstvu, zato mora biti urejanje plač enotno za vse zaposlene v timu,” so še dodali. Fides so pozvali, da zamrznejo stavko in se aktivno udeležijo stebrnih pogajanj.

Ponekod soglasja v veljavo stopila takoj, ponekod v 30 dneh

V Fidesu ocenjujejo, da je odziv zdravnikov dober. “Umike soglasij je podpisala že več kot polovica zdravnikov, ki zdaj delajo veliko več, kot predpisuje evropska direktiva o delovnem času in s tem omogoča delovanje osiromašenega javnega zdravstvenega sistema,” je dodal.

Kot je še pojasnil Polh, so najbolj “goreče o preklicu soglasij poprijeli” na vzhodu države, in sicer v bolnišnicah Slovenj Gradec, Celje, Novo mesto, Izola in Ptuj, je naštel. Nekatera soglasja bodo v veljavo stopila takoj, tak primer naj bi bila Splošna bolnišnica Celje in Onkološki inštitut Ljubljana. V nekaterih primerih pa bo preklic oziroma umik soglasij v veljavo stopil v 30 dneh.

Fides opozarja na pomanjkanje zdravnikov, nekonkurenčnost delovnih mest v zdravstvu – “in to generira začarani krog, v katerem se vrtimo in ne najdemo rešitve. Mogoče bo ta ‘normalni urnik’ pripomogel k temu, da se bo politika prebudila iz zimskega spanja,” je še dodal Polh.

Beović: Kmalu bomo lahko zagotavljali le 24-urno prisotnost v urgentnih ambulantah

Po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije Bojane Beović odziv zdravnikov po eni strani odraža nemoč. “Po drugi pa si želijo, da bi vlada končno izpolnila obljube, da bo zdravstvo reformirala ter da bo to bolj kakovostno za bolnike,” je dejala.

“Če vemo, da v Sloveniji trenutno manjka tisoč zdravnikov, lahko pričakujemo, da bomo kmalu lahko zagotavljali le 24-urno prisotnost v urgentnih ambulantah, vse ostalo pa bo po izračunih kmalu nemogoče izvajati,” je dodala Beović in paciente pozvala k razumevanju.

“Stavkamo za boljše razmere v zdravstvu, pacienti naj pozovejo vlado, naj čim prej uresniči svoje obljube.” Po njenih besedah so boljši pogoja dela nujni. “Potrebno je veliko sprememb. Od vlade pričakujemo možnost, da izboljšamo zaupanje v njene odločitve,” je še dodala Beović.

Naslednja pogajanja bodo v sredo

V Fidesu so k udeležbi na pogajanjih večkrat pozvali ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, ki je večkrat pojasnila, da za to nima mandata. Kot je v ponedeljek povedal Polh, vladna pogajalska skupina zagotavlja, da je ministrica stalno obveščena o vsem dogajanju na pogajalskih sejah, zato se čudi, da se pogajanj ne udeleži.

Naslednja pogajanja bodo v sredo ob 13. uri na sedežu Fidesa.

V zdravniškem sindikatu so stavko začeli 15. januarja in traja do preklica. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje