Finančnica celjske bolnišnice po izredni odpovedi išče pravico na sodišču

Črna kronika 07. Okt 202110:24 0 komentarjev
sodišče
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Sodišče je začelo obravnavo primera izredne odpovedi finančni celjske bolnišnice Vesni Lavrič zaradi izdaje tajnih podatkov o javnem naročilu in kršenja bolniškega dopusta. Lavrič trdi, da se je želela iz komisije izločiti, a je direktorica bolnišnice dejala, da to ni potrebno. Na sodišču so odprli tudi vprašanje mobinga nad zaposlenimi.

Na celjskem delovnem sodišču se je začela obravnava, povezana z izredno odpovedjo delovnega razmerja Vesni Lavrič, ki je bila dve leti in pol zaposlena kot vodja računovodstva v celjski bolnišnici, danes poročata Večer in Delo. Odpoved jo je doletela zaradi izdajanja tajnih podatkov iz javnih naročil enemu izmed ponudnikov računalniške opreme.

Šlo je za nabavo opreme od podjetja Pro-Bit za vzdrževanje plačnega sistema za več kot 2100 zaposlenih v celjski bolnišnici. Odpoved je Lavrič dobila tudi zaradi kršenja bolniškega dopusta novembra lani.

Uhajale informacije o javnem naročilu

Odpuščena finančnica je na sodišču povedala, da se je v celjski bolnišnici zaposlila spomladi 2018 in da je njeno delo potekalo normalno do lanske jeseni. Tedaj je začutila, da so jo vse bolj osamili, ni pa si znala razložiti, zakaj se je to zgodilo. Povedala je, da je mati samohranilka in da je direktor podjetja Pro-Bit Vlado Gobec njen prijatelj z bonitetami, poročata časnika.

Problem je bil v tem, ker je bila Lavrič tudi članica razpisne komisije, ki je odločala o izbiri ponudnika za omenjeno opremo. Lavrič je povedala, da je o svoji želji po izločitvi iz komisije junija lani obvestila direktorico bolnišnice Margareto Guček Zakošek, ni pa ji natančno pojasnila razlogov za svojo odločitev. Po navedbah Lavrič ji je direktorica rekla, da se ji ni treba izločiti iz komisije. Medtem pa je Guček Zakošek zanikala, da bi ji Lavrič kdaj omenila, da bi se želela izločiti iz razpisne komisije v omenjenem primeru.

Zadeve so se začele zapletati oktobra lani, ko je predsednica razpisne komisije Barbara Gradišnik članom komisije po elektronski pošti poslala sporočilo, da bodo v tem primeru izvedli zaprt postopek javnega naročanja s pogajanji. Že naslednji dan pa je iz podjetja Pro-Bit na elektronski naslov bolnišnice prišlo sporočilo, povezano z omenjenim razpisom. V bolnišnici so začeli sumiti, da uhajajo informacije, kar se je zaostrilo še v novembru, ko so iz odvetniške družbe Marovt in partnerji prejeli dopis z opozorili, kako celjska bolnišnica posluje pri javnih naročilih.

Kdo je šikaniral zaposlene?

Celjska bolnišnica pa je januarja letos zavrnila očitke o domnevnem mobingu nekdanje direktorice nad zaposlenimi, na katerega je opozorila prav Lavrič, ki je v dopisu svetu zavoda bolnišnice Guček Zakošek očitala šikaniranje.

Kot so za STA takrat povedali v celjski bolnišnici, v omenjenem dopisu Lavrič pavšalno, brez konkretnih navedb ali dokazil očita mobing. V bolnišnici imajo v skladu s predpisi notranji postopek obravnave prijav mobinga, po pregledu katerega je mogoče ugotoviti, da tovrstnih prijav zoper Guček Zakošek ni bilo, jih pa je bilo kar nekaj podanih zoper Lavrič, zaradi njenega delovanja pa je bolnišnica v preteklosti obravnavala tudi pobudo sindikata delavcev celjske bolnišnice, so dodali.

Medtem pa je Lavrič za Radiotelevizijo Slovenija povedala, da je Guček Zakošek bolnišnico vodila nepregledno, v tajnosti, preprečevala naj bi pošiljanje pomembnih podatkov strokovnemu direktorju bolnišnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!