Franc Kangler brez protikandidatov prevzema mariborski odbor SDS

Slovenija 11. Apr 202320:42 7 komentarjev
Franc Kangler
Žiga Živulović jr./BOBO

Franc Kangler je bil izvoljen za predsednika mariborskega mestnega odbora stranke SDS. Protikandidatov ni imel, člani in članice mestnega odbora pa so ga izvolili soglasno.

Člani in članice mariborskega mestnega odbora Slovenske demokratske stranke (SDS) so izvolili novo vodstvo. Po tem, ko se za nov mandat na mestu predsednika ni potegoval Dejan Kaloh, ki je kot kandidat za mariborskega župana na lanskih volitvah prejel le 4,27 odstotka glasov, je bil na njegovo mesto izvoljen Franc Kangler.

Po poročanju Večera je bil Kangler izvoljen soglasno. Po izvolitvi je povedal, da je bil “zmeraj konstruktiven in tako bo tudi v prihodnje, tako glede znotraj strankarske politike kot glede mestnega sveta”. Napovedal je, da bo njegova politika “javna in transparentna,” še poroča časnik.

Volilne konference se je udeležil tudi predsednik SDS Janez Janša. Novoizvoljeni predsednik mestnega odbora Kangler je po poročanju Večera dejal, da je Janša izrazil pričakovanje, da bo mestni odbor ustanovil strateški svet, ki bo aktiven na lokalnem in na državnem nivoju. Obenem naj bi pričakoval tudi, da se bodo v mestnem odboru, če bodo povabljeni, udeležili vseh pogovorov z mariborskim županom Sašem Arsenovičem.

Spomnimo, da je kongres Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije (NLS) konec marca sprejel sklep o združitvi stranke s SDS. Sporazum o pridružitvi NLS k SDS sta Kangler in Janša podpisala 18. februarja na slavnostni akademiji v Mariboru. Po besedah Janše se s tem predvsem krepi njihov položaj v Mariboru in okolici. Tu je bila Kanglerjeva stranka na lokalnih volitvah uspešnejša kot SDS in je imela več predstavnikov v mariborskem mestnem svetu.

Po združitvi s Kanglerjevo NLS je SDS postala najmočnejša svetniška skupina v mariborskem mestnem svetu, poleg liste župana Arsenoviča. Obe listi imata tako 12 glasov, Gibanje Svoboda jih ima 11.

NLS je Kangler ustanovil leta 2016, po njegovem razhodu s Slovensko ljudsko stranko (SLS).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje