Francosko-nemška bitka za status jedrske energije. Kakšno bo stališče Slovenije?

Gospodarstvo 06. Apr 202311:43 0 komentarjev
Jedrska elektrarna krško drugi blok Jek 2
Profimedia

Odločitev o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne Krško bomo predvidoma sprejemali čez dve ali tri leta, a zdaj se v Bruslju piše zakonodaja o spodbujanju razogljičenja, ki bi lahko pomembno vplivala tudi na ta večmilijardni projekt ter splošno konkurenčnost jedrske energije. Evropska komisija ji v prvih osnutkih namenja stransko vlogo. Francija si prizadeva, da bi to spremenila. Naše ministrstvo smo vprašali, kakšno bo stališče Slovenije.

Evropska komisija piše zakonodajo, s katero namerava spodbujati razogljičenje. Sredi marca predstavljen predlog akta o neto ničelni industriji med drugim predvideva več kot 90 milijard evrov sredstev EU za sofinanciranje in postopkovne poenostavitve umeščanja proizvodnih enot za strateške tehnologije med letoma 2023 in 2030.

Na seznamu strateških tehnologij so sončne elektrarne, vetrne elektrarne na kopnem in obnovljivi viri energije na morju, baterije in shranjevanje, toplotne črpalke in geotermalna energija, elektrolizatorji in gorivne celice, bioplini, hranilniki, tehnologija za uporabo in shranjevanje ogljika, pa tudi omrežne tehnologije.

V predlogu akta komisija omenja tudi najnovejše jedrske tehnologije, ki pa po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen ne bodo tako ‘pozitivno diskriminirane’ (v smislu dostopa do financ in poenostavitve administrativnih postopkov) kot strateške tehnologije. France24.com je poročal, da ima z najnovejšimi tehnologijami Bruselj v mislih reaktorje četrte generacije oziroma male modularne reaktorje (SMR). Ne prvi ne drugi za zdaj še niso komercialno dosegljivi.

Pomembna zakonodaja

Drugi blok krške nuklearke (JEK2) bi bil predvidoma reaktor tri plus generacije, ta tehnologija pa za zdaj ni omenjena v bruseljskih predlogih.

Da bo vsebina nastajajoče evropske zakonodaje pomembna tudi za Slovenijo, je zadnje čase večkrat poudaril tudi slovenski premier Robert Golob. Tako je pred dvema tednoma v Bruslju novinarjem dejal, da bo zakonodajni okvir, ki ga zdaj sprejema Bruselj, postavil jasna pravila, na kakšen način lahko jedrska tehnologija dostopa do kapitala in razvojnega financiranja ter kako bodo tekli postopki umeščanja v prostor. Poudaril je, da okvir odpira sposobnost ponovne vzpostavitve jedrske industrije v Evropi, torej ne samo gradnje kapacitet, ampak tudi vzpostavitve industrije, ki bo to gradila.

Na vprašanje, ali in kako bo to vplivalo na projekt JEK2, je sicer odgovoril, da dogajanja “v tej fazi še ne bi vezal na konkreten projekt” (celotna izjava v spodnjem videu).

Prejšnji teden, ob obisku hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, ki je ponovno izrazil interes za sodelovanje Hrvaške pri gradnji JEK2, pa je dejal, da “obstaja interes na obeh straneh, da se realizira novi blok, je pa danes glavna tema prav na področju jedrskih tehnologij, ali bo EU uspelo to tehnologijo uvrstiti med čiste tehnologije in zagotoviti sredstva za razvoj te jedrske energije”. 

Gospodarsko ministrstvo bi jedrsko uvrstilo med strateške

Francija, ki ima močno jedrsko industrijo (državni EDF je tudi interesent za izgradnjo JEK2), se bori za tako imenovano tehnološko nevtralnost aktov EU, torej za enakovredno obravnavo jedrske energije in obnovljivih virov energije v celem paketu zakonodaje o razogljičenju.

Tamkajšnji mediji poročajo, da je predlog Evropske komisije za zdaj jedrski energiji namenil postransko vlogo pri razogljičenju. Zgoraj omenjena izjava von der Leyen, da jedrska tehnologija ni strateška, pa je v Franciji naletela na buren politični odziv. Poslanec Antoine Armand, ki vodi parlamentarno preiskavo izgube francoske energetske suverenosti, jo je označil za nesprejemljivo, diplomat in bivši veleposlanik v ZDA Gerard Araud je zapisal, da je dovolj nemškega izsiljevanja in diktiranja drugim članicam.

Ministrstvo za gospodarstvo smo vprašali, kakšno bo stališče Slovenije pri predlogu akta o neto ničelni industriji, ki sodi v resor gospodarstva. Pojasnili so nam, da to še ni znano, saj mora uradno stališče potrditi vlada, a dodali: “Na ministrstvu za gospodarstvo, tehnologijo in šport menimo, da vse jedrske tehnologije sodijo na seznam strateških tehnologij.”

Trenja v taboru jedrskih podpornic

Če bo stališče ministrstva potrdila tudi vlada, je pričakovati, da bo Slovenija tu pristala v ‘francoskem’ taboru. Kot smo pisali, je Francija v preteklih mesecih oblikovala združenje jedrskih podpornic, katerega članica je tudi Slovenija.

Iz Bruslja pa prihajajo sporočila, da nekatere države EU neuradno niso zadovoljne z igro Francije. Ta je nedavno blokirala dogovor o direktivi o obnovljivih virih in naposled dosegla, da bo za doseganje ciljev deleža obnovljivih virov energije (OVE) štel tudi vodik, proizveden iz jedrske energije. A po poročanju Politico.eu je za to plačala visoko politično ceno.

Razburila je nasprotnice jedrske energije, ki vztrajajo, da jedrska energija, čeprav nizkoogljična, ni obnovljiv vir. Bojijo se, da vključitev jedrske energije v nabor možnih virov proizvodnje vodika lahko upočasni investicije v sončne in vetrne elektrarne.

Sprožila pa naj bi tudi nezadovoljstvo v taboru zaveznic. Med temi naj bi se širil občutek, da jih je Francija izkoristila za dosego cilja (vključitve vodika iz jedrske energije), ki bo koristil predvsem njej kot daleč največji jedrski proizvajalki, drugim pa manj. “Mislim, da je to konec skupine podpornic, kot smo jo poznali do zdaj,” je za Politico.eu dejal neimenovani evropski diplomat in dodal, da nekatere srednje- in vzhodnoevropske države igra Francije jezi. Drugi diplomat pa je dejal, da je jasno, da Francija in Nemčija, ki je vzporedno oblikovala tabor podpornic obnovljivih virov, poskušata v zakonodajo vriniti elemente, ki sledijo njunim nacionalnim interesom (prva je močna podpornica jedrske energije, druga obnovljivih virov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!