Funkcijo veleposlanice ZDA v Sloveniji bo opravljala Jamie Harpootlian

Slovenija 22. Jul 202107:11 > 07:19
Jamie L. Harpootlian
Foto: harpootlianlaw.com

Jamie L. Harpootlian, ki je bila imenovana na funkcijo veleposlanice ZDA v Sloveniji, je pravnica. Skupaj z možem, senatorjem Dickom Harpootlianom, sta leta 2019 gostila prireditev za zbiranje donacij za Bidnovo kampanjo.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo na položaj veleposlanice ZDA v Sloveniji imenoval pravnico Jamie L. Harpootlian, sicer soprogo demokratskega senatorja v Južni Karolini Dicka Harpootliana. Senator je za lokalne medije izjavil, da bo žena šla v Slovenijo sama, ker ne namerava odstopiti s položaja.

Bela hiša je v sporočilu o imenovanju veleposlanice navedla, da je Jamie L. Harpootlian uspešna pravnica, ki trenutno dela za pravno firmo Richard A. Harpootlian, kjer svetuje glede številnih zveznih pravnih zadev. Pred tem je bila posebna sodna pooblaščenka za posredovanje v kompleksnih skupinskih tožbah zaradi velikih naravnih nesreč.

Ministrstvo za pravosodje jo je imenovalo kot sodno uradnico pri sodnem pooblaščencu za kompenzacije žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001 Kennethu Feinbergu. Pred tem je 17 let delala kot sodna uradnica zveznega sodišča v New Orleansu. Harpootlian se aktivno ukvarja tudi z neprofitnimi skupinami v podporo okolju, umetnosti in zgodovini. Leta 1981 je diplomirala iz politologije in umetnostne zgodovine na univerzi Mary Baldwin v Stauntonu v Virginiji, pravo pa je doštudirala na univerzi Tulane v New Orleansu leta 1984.

Njen soprog Dick oziroma Richard Harpootlian je dolgoletni politični zaveznik predsednika Bidna v Južni Karolini. Skupaj z ženo sta tudi prispevala finančna sredstva za Bidnovo predsedniško kampanjo leta 2020. Leta 2019 sta na svojem domu gostila prireditev za zbiranje donacij za Bidnovo kampanjo.

Harpootlian bo na položaju veleposlanice ZDA nasledila Lyndo Blanchard, ki je po porazu njenega pokrovitelja Donalda Trumpa na lanskih predsedniških volitvah oziroma prisegi Bidna na položaj podala odstop. Blanchard je Slovenijo zapustila januarja letos, kmalu zatem pa se je podala v kandidaturo za zvezno senatorko iz Alabame.

Biden je Jamie Harpootlian imenoval v sredo skupaj z Johnom Brassom na položaj namestnika državnega sekretarja ZDA za upravo, Davidom Cohenom na položaj veleposlanika v Kanadi in Victorio Reggie Kennedy na položaj veleposlanice v Avstriji.

Komentari

Vaš komentar