Gasilci izčrpani: “Če se stanje ne bo umirilo, bomo imeli resen problem”

Slovenija 21. Jul 202209:52 > 12:08 2 komentarja
Gasilci
Po nočni intervenciji. (vir: Gasilska enota Ribnica)

Obsežen požar, ki je včeraj zajel skoraj dva tisoč hektarjev gozda na Krasu, terja davek tudi pri gasilcih. Vodja intervencije Simon Vendramin pravi, da so lokalni gasilci na terenu že peti dan, delajo pa tudi po 20 ur dnevno.

Včeraj, ko so bile razmere na goriškem delu Krasa najbolj zaostrene, je bilo na terenu približno tisoč gasilcev, ponoči približno 800. “Največji problem je povezan z zagotavljanjem zadostnega števila lokalnih gasilcev, ki poznajo teren in usmerjajo gašenje ter vodijo po terenu. Ti so na terenu že peti dan, delajo tudi po 16, 18, celo 20 ur na dan,” opozarja Vendramin. “Včeraj smo naredili načrt za prihodnje dni, po katerem bi imeli v vsakem trenutku dovolj lokalnih gasilcev na terenu, a zaradi razmer je bil potreben množičen vpoklic, tako da se nam je načrt podrl. Prihaja do izčrpanosti, izmučenosti. Če se bodo takšne razmere nadaljevale še nekaj dni, bomo imeli resen problem.” Težava bi v tem primeru lahko nastala tudi zaradi pomanjkanja prostovoljnih gasilcev, ki si ne bi mogli privoščiti tako dolgotrajne odsotnosti iz službe, dodaja.

Na pomoč so prišle ekipe iz vse Slovenije, tako poklicni kot prostovoljni gasilci. Vključili so se tudi gasilci iz hrvaške Istre, pomoč so ponudili tudi slovaški kolegi. A ti na terenu, ki ga ne poznajo, potrebujejo vodenje in usmerjanje. “V ta namen uporabljamo tudi ljudi iz drugih regij, ki jih poznamo in vemo, da lahko takšno nalogo prevzamejo,” pojasnjuje Vendramin.

V včerajšnji intervenciji je bilo poškodovanih pet gasilcev, ki so imeli večinoma težave zaradi vdihavanja dima. “Ponoči je bil še eden odpeljan v bolnišnico. Dva od teh sta ostala na opazovanju.” Ob izčrpanosti in dehidraciji je izpostavljenost tako gostemu dimu lahko hitro težava, dodaja sogovornik.

Oskrbo gasilcev je po njegovih besedah prevzela vojska. “Oskrbeti je treba tako tiste, ki pridejo, kot tudi tiste, ki odhajajo z intervencije. Ker je dnevno na terenu tisoč gasilcev, gre za velik zalogaj.” Vojska po njegovih besedah poleg oskrbe s hrano prevzema tudi zdravstveno oskrbo na terenu, zato da se lahko vsaj delno razbremeni javno zdravstvo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje