Gasilec Sandi Zajc za N1: Ganjen sem, koliko ljudi je ponudilo pomoč (VIDEO)

Slovenija 09. Avg 202305:46 0 komentarjev

Medtem ko je njegovo hišo poplavljalo, je Sandi Zajc reševal življenja. Med njimi 22 otrok iz mengeškega vrtca. S kolegi gasilci so jih varno prenesli skozi deročo vodo. Zajc nam je pokazal svoje stanovanje, od katerega ni ostalo nič. Kljub obupu in žalosti pa so občutki te dni tudi pozitivni: njihova hiša je polna prostovoljcev, ki pomagajo pri pospravljanju in obnovi.

Petek zjutraj. Pšata je izjemno hitro naraščala in v štabu civilne zaščite, v gasilskem domu v Mengšu, so se vrstili klici in intervencije. Voda je začela zalivati tudi gasilski dom, kjer sta gasilca dispečerja sprejemala pozive in razvrščala ekipe na intervencije. Računalnike sta dvignila s tal in do kolen v vodi nadaljevala delo, opisuje Sašo Lemič iz PGD Mengeš.

“Veliko klicev je bilo, morali smo jih razvrstiti. Človeška življenja so bila seveda v ospredju in smo se odpravljali tja, enega po enega smo reševali ljudi. Nato je prišel klic, da so ujeti otroci v vrtcu,” pravi gasilec Sandi Zajc. Njegova zgodba je presunila Slovenijo. Medtem ko je reševal življenja, brodil po vodi in na rokah skupaj s kolegi nosil malčke iz poplavljenega vrtca, je poplavilo njegov dom. Njegovo stanovanje je povsem uničeno, prav tako je zalilo vse družinske avtomobile. Družina gasilca se je preselila v zgornje nadstropje, kjer spijo na kavčih pri starih starših.

Na gasilčevega tasta, ki je bil v času poplave doma in je poskušal rešiti, kar se je dalo, je padla predelna stena. Ob tem se mu je zagozdila noga, rešil se je tako, da se je potopil, nogo izvlekel izpod podrte stene in ob naraščajoči vodi splezal skozi okno. Pozneje je pomagal pri čiščenju in zaradi onesnažene vode se mu je rana vnela, na koncu je pristal na operacijski mizi. “Zdravniki so mi rekli, da sem prišel zadnji čas,” nam je opisal Jože Rogelj. Povsem uničena je tudi njegova delavnica, v kateri je popravljal in uglaševal klavirje. Tri pianine jim je uspelo iz kleti prenesti v vrtno lopo, a jih je tudi tam deloma zalilo.

Ob vsej grozi, žalosti in uničenju pa sta Sandi Zajc in njegova družina tudi polna hvaležnosti. Do vseh, ki so in jim še pomagajo. Ne le pri njih doma, Mengeš in okoliški kraji so te dni polni pridnih rok. “Zahvalil bi se vsem, ki kakorkoli pomagajo, vsak po svojih močeh. Nekateri z delom, nekateri z donacijo, nekateri prinesejo sendviče, tudi za hrano in pijačo je treba poskrbeti, brez tega ne moremo delati. Vsak je košček v sestavljanki, da na koncu nastane lepa slika,” pravi neustrašni gasilec.

Več v video reportaži na vrhu članka, v kateri Zajc opisuje tudi, kako so se ob reševanju iz vrtca odzivali prestrašeni malčki.

Sredstva lahko nakažete na TRR: SI56 6100 0002 0196 038
PGD Mengeš, Zavrti 2, 1234 Mengeš
(koda namena: CHAR; Namen: donacija Sandi Zajc)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!