GH Holding: zavrnitev zahtevka za revizijo naročila UKC Ljubljana proti zakonu

Slovenija 21. Jul 202315:04 0 komentarjev
UKC Ljubljana
UKC Ljubljana (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zavrnitev zahtevka za revizijo javnega naročila UKC Ljubljana za nakup sedmih diagnostičnih naprav je neobičajno hitra in v nasprotju z zakonskimi in postopkovnimi pravili, menijo v GH Holding.

V podjetju GH Holding so odločitev Državne revizijske komisije, ki je zavrnila njihov zahtevek za revizijo javnega naročila UKC Ljubljana za nakup sedmih diagnostičnih naprav, označili za neobičajno hitro in v nasprotju z zakonskimi in postopkovnimi pravili. Preverili bodo vse možnosti za nadaljevanje postopkov v tej zadevi, so napovedali.

GH Holding je na domnevno sporno naročilo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana opozoril v dopisu, ki so ga naslovili na vodstvo UKC Ljubljana, Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), Državno revizijsko komisijo, računsko sodišče in Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu ministrstva za zdravje.

V njem je podjetje opozorilo na javno naročilo UKC Ljubljana za sedem diagnostičnih naprav za računalniško tomografijo (CT) in rentgensko slikanje, v okviru katerega so na UKC 31. maja po navedbah podjetja izvedli odpiranje ponudb. Glede na vpogled v zapisnik o odpiranju ponudb so v GH Holdingu ocenili, da je bila razpisana dokumentacija pripravljena tako, da neposredno ali posredno daje prednost zgolj enemu dobavitelju.

Državna revizijska komisija je nato v četrtek sporočila, da je zavrnila zahtevek za revizijo javnega naročila. Ugotovila je, da je naročnik, torej UKC Ljubljana, v postopku pravnega varstva izkazal obstoj utemeljenih in objektivno opravičljivih razlogov, povezanih s predmetom javnega naročila, zaradi katerih zahteva rentgenski aparat s stenskim stativom, ki ima vgrajen fiksen detektor, in ne dopušča, da bi ponudniki ponudili aparat, ki ima v stenskem stativu nameščen prenosen detektor.

GH Holding: Komisija pri izdaji odločitve očitno sploh ni obravnavala vsega gradiva

Na odločitev revizijske komisije so se za STA odzvali v podjetju GH Holding. Ocenili so, da je komisija v nasprotju z njeno lastno prakso ter prakso vrhovnega in ustavnega sodišča brez za to podane pravne in dejanske podlage odločila, da najpomembnejšega dokaznega predloga z izvedencem sploh ne bo izvedla.

“Navkljub dejstvu, da ni usposobljena za strokovno presojo tehničnih vprašanj, je komisija sama sprejemala strokovno tehnične odločitve o vprašanjih, v zvezi s katerimi je obstajal spor in jih rešila v korist naročnika in to strokovno pomanjkljivo,” so dodali.

Iz obrazložitve odločitve Državne revizijske komisije je po navedbah GH Holdinga razvidno, da komisija v hitenju pri izdaji odločitve očitno sploh ni obravnavala vsega gradiva, ki ji je bilo predloženo, zaradi česar ga tudi ni v celoti upoštevala pri odločanju, kar že samo po sebi predstavlja bistveno kršitev določb postopka.

“Smatramo, da je bil zahtevek za revizijo vložen upravičeno, kar potrjuje tudi dejstvo, da so nezakonitosti v ravnanju naročnika zaznali tudi ostali pristojni organi, ki še vedno vodijo tozadevne postopke,” so poudarili. KPK je namreč v zadevi ugotovila sum kaznivega dejanja in zadevo predala policiji.

V skladu z navedenim bodo tudi na GH Holdingu preverili vse možnosti za nadaljevanje postopkov v tej zadevi, “saj je potrebno preprečiti, da bi se tozadevna ravnanja naročnika in s tem več milijonsko oškodovanje proračuna še naprej sistematično ponavljalo,” so še napovedali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!