Gibanje Svoboda z bojkotom soočenj in tožbo proti RTV Slovenija

Slovenija 29. Mar 202217:50 > 17:50 8 komentarjev
rezultati vzporednih volitev, Robert Golob
Borut Živulovič/ Bobo

Stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba bo do nadaljnjega bojkotirala predvolilna soočenja na TV Slovenija, vložili pa so tudi tožbo na upravno sodišče. Menijo namreč, da jih javna radiotelevizija (RTVS) obravnava neenakopravno in diskriminatorno ter da krši zakon o RTV Slovenija. Vodstvo RTVS je zaradi bojkota Gibanja Svoboda izrazilo obžalovanje.

Prvak stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je danes povedal, da so vložili tožbo zoper Radiotelevizija Slovenija (RTVS). Razlog za to je odločitev vodstva javne radiotelevizije, da Golobovo stranko uvrsti na  predvolilna soočenja neparlamentarnih strank, medtem ko so stranki Naša dežela  priznali status parlamentarne stranke. Kar pomeni, da bo stranka  Aleksandre Pivec sodelovala na osrednjih soočenjih, ki jim bo namenjenega več časa in bodo potekala v najbolj gledanih terminih.

V Gibanju Svoboda so prepričani, da je takšno ravnanje vodstva RTVS diskriminatorno in v nasprotju z zakonom o RTV. “V interesu javnosti je, da se vsi kandidati, ki so resni pretendenti na teh volitvah, predstavijo v enaki meri, ne pa da se zlobno interpretirajo zakoni,” je razloge za tožbo pojasnil Golob. V stranki so se odločili, da bodo bojkotirali vsa soočenja na RTV Slovenija, dokler njihovi zahtevi po enakopravni obravnavi ne bo ugodeno.

Skop odziv RTV Slovenija

“Ne bomo pristali na to, da bomo nekateri, čeprav predstavniki tihe večine, drugorazredni,” je dodal Golob. Na vprašanje, ali bi si lahko po njegovem mnenju vodstvo RTV Slovenija premislilo, je Golob odvrnil, da je pravo vprašanje, kakšna navodila bodo dobili. “Verjamem, da bodo dobili navodila, naj vztrajajo. Namen je namreč jasen: premier Janša se želi izogniti kakršnemu koli soočenju s svojim izzivalcem,” je ocenil Robert Golob.

Vodstvo RTV Slovenija je bilo v odzivu na napovedi stranke Gibanje Svoboda skopo. Navedli so, da vsebine tožbe ne poznajo, zato je tudi ne morejo komentirati. “Odločitev stranke Gibanje Svoboda, da se ne bodo udeležili soočenj, na katera so še vedno vabljeni, obžalujemo. Poudarjamo, da je RTV Slovenija odločitev sprejela po temeljitem pregledu vsebine pritožb, vseh pravnih virov, po javno dostopnih podatkih ter po pregledu pretekle prakse volilnih soočenj na RTV Slovenija,” so še dodali.

To, da je vodstvo javne radiotelevizije Naši deželi Aleksandre Pivec  dodelilo status parlamentarne stranke na podlagi nasledstva kot del Desusa,  je razburilo stranko upokojencev. Njen predsednik Ljubo Jasnič ni skrival ogorčenja. “Naša dežela ni nikakršna naslednica Desusa. Mi smo ena stranka, in torej nismo stranka v delih,” se je odzval na navedbe RTVS.

Več o tem si lahko preberete v prispevku RTVS odprla vrata Aleksandri Pivec na osrednja soočenja, v Desusu ogorčeni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje