RTVS odprla vrata Aleksandri Pivec na osrednja soočenja, v Desusu ogorčeni

N1 video 28. Mar 202210:20 > 19:37 28 komentarjev
Aleksandra Pivec
Borut Živulovič/BOBO

Na Televiziji Slovenija pripravljajo soočenja posebej za parlamentarne in posebej za neparlamentarne stranke. Medtem ko je vodstvo RTV Slovenija Gibanje Svoboda Roberta Goloba uvrstilo med neparlamentarne stranke, se je pri Naši deželi Aleksandre Pivec odločilo drugače. Kot so sporočili, je ta "izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke izkazala na podlagi nasledstva kot del stranke Desus". Predsednik Desusa Ljubo Jasnič je ogorčen. V Golobovi stranki pa v ravnanju javne radiotelevizije prepoznavajo podrejanje interesom politične opcije, ki sama izbira, s kom se bo soočala na RTV in s kom ne.

Kot predvideva zakonodaja, na Televiziji Slovenija pripravljajo soočenja posebej za parlamentarne in posebej za neparlamentarne stranke. V mesecu pred volitvami bo tako na njihovem prvem programu 14 oddaj: v desetih se bodo soočili predstavniki parlamentarnih strank, v štirih pa predstavniki neparlamentarnih. Poleg tega bodo prva na sporedu v najbolj gledanih večernih terminih, soočenja neparlamentarnih strank pa v precej slabše gledanem popoldanskem času. Zato je ključno vprašanje, katerim novonastalim strankam je vodstvo RTV Slovenija priznalo status parlamentarne stranke.

Kot je znano, Gibanju Svoboda Roberta Goloba statusa parlamentarne stranke ni priznalo, čeprav sta njena člana in kandidata na državnozborskih volitvah poslanca iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga in Jurij Lep, ki sta bila pred štirimi leti izvoljena na listi SMC oziroma Desusa. Drugače pa se je vodstvo javne radiotelevizije odločilo v primeru stranke Naša dežela Aleksandre Pivec. “RTV Slovenija je na podlagi dejstev in dokazil ter dosedanje prakse pri izvajanju 12. člena Zakona o RTV ugotovila, da je Naša dežela dr. Aleksandre Pivec izkazala izpolnjevanje pogojev za priznanje statusa parlamentarne stranke, in sicer na podlagi nasledstva kot del stranke Desus. Skladno z navedenim bo stranka v volilnih soočenjih 2022 na RTV Slovenija obravnavana kot parlamentarna stranka,” so sporočili iz službe za odnose z javnostmi RTV Slovenija.

Merilo za nastop v soočenjih parlamentarnih strank izpolnjujejo tiste, ki so na zadnjih volitvah prestopile parlamentarni prag, bodisi državnega zbora bodisi Evropskega parlamenta. Na RTVS priznavajo, da Naša dežela tega pogoja ne izpolnjuje. Prav tako po njihovih navedbah za udeležbo na soočenjih parlamentarnih strank ne zadošča, da so v Našo deželo vstopili trije poslanci trenutnega mandata.

Bo pa Aleksandri Pivec nastop omogočen po kriteriju pravnega nasledstva stranke Desus. Na RTVS so zapisali, da je “iz javno dostopnih podatkov razvidno, da sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak kandidirala na prejšnjih parlamentarnih volitvah na isti listi kot Aleksandra Pivec in drugi člani, ki so iz stranke Desus prestopili v stranko Naša dežela”. Pri tem so se na RTVS sklicevali na lastno uveljavljeno prakso priznavanja statusa parlamentarne stranke izpred osmih let, ko so Zavezništvu Alenke Bratušek priznali status parlamentarne stranke kot naslednice dela Pozitivne Slovenije. “Gre za identične okoliščine: obe predsednici sta kandidirali na listi svoje prve stranke skupaj z drugimi poslanci, nato sta postali predsednici stranke, izgubili ta položaj, ustanovili svojo stranko, v katero so vstopili nekateri poslanci, člani in vodilni kadri prve stranke, pri čemer stranki nista ustanovili svoje poslanske skupine, poslanci, ki so prestopili, pa so zastopali novoustanovljeno stranko. Zato je nujno, da enake okoliščine obravnavamo enako.”

Prvak Desusa Ljubo Jasnič ogorčen

Prvak Desusa Ljubo Jasnič je ogorčen. “Naša dežela ni nikakršna naslednica Desusa. Mi smo ena stranka, in torej nismo stranka v delih,” odgovarja na navedbe RTVS. Ob tem Jasnič dodaja, da sta poslanca Branko Simonovič in Ivan Hršak, ki sta prestopila v Našo deželo, še vedno člana Desusove poslanske skupine. Poleg njiju je sicer v Našo deželo vstopila še nekdanja poslanka SMC Mateja Udovč.

V sporočilu za javnost vodstvo Desusa odločno protestira proti ravnanjem Aleksandre Pivec, ki ji pripisujejo potvarjanje dejstev. “Od kod bivši predsednici Desusa, ki je stranki s svojimi dvomljivimi ravnanji naredila veliko škode na ugledu v javnosti, pravica, da si prilašča nasledstvo stranke?” se sprašujejo v Desusu. Po njihovi oceni Aleksandra Pivec “manipulira z dejstvi in očitno vrši pritisk tudi na RTV Slovenija s konstrukcijo dejstev, ki ne morejo vzdržati strokovne pravne razlage”.

Jasnič je na novinarski konferenci še opozoril, da je odločitev generalnega direktorja RTVS drugačna, kot je bilo stališče tamkajšnje pravne službe. Zadevo sedaj pregleduje strankin odvetnik, ki bo po navedbah prvaka Desusa uporabil vsa pravna sredstva, da ubranijo dobro ime stranke upokojencev. “Nasledstva ni. Desus je ena stranka, enotna Demokratična stranka upokojencev Slovenije in tega imena ne bomo pustili nikomur zlorabiti, najmanj pa bivši predsednici, bivšemu generalnemu sekretarju in bivšim članom Desusa,” je bil  odločen Jasnič. Dodal je še,  da so želeli nekateri stranko upokojencev “pokopati”, sodeč po zadnjih javnomnenjskih raziskavah pa ji je začela priljubljenost rasti, zato “so se ljudje ustrašili, da je ta stranka še kako živa”.

Gibanje Svoboda: Različni kriteriji RTV Slovenija niso presenetljivi

Stranka Naša dežela je kandidatno listo za letošnje državnozborske volitve vložila s podpisi volilcev in ne s podpisi treh poslancev. Enako pot za kandidaturo je izbrala tudi stranka Gibanje Svoboda. Golobovo stranko različni kriteriji vodstva RTV Slovenija pri uvrščanju strank med parlamentarne in neparlamentarne niso presenetili. “Takšno ravnanje javne radiotelevizije kaže na podrejanje interesom politične opcije, ki sama izbira, s kom se bo soočala na RTV in s kom ne,” so navedli. 

Ob tem so dodali, da je javna radiotelevizija dolžna omogočiti objektivno obveščenost glede političnih strank, ki nastopajo na volitvah. “Za Gibanje Svoboda je bistvo javnih medijskih servisov, kot je RTV Slovenija, da volilcem posredujejo celovite informacije o strankah in njihovih kandidatih ter da imajo stranke skladno z zakonom za predstavitev enakovredne možnosti glede na svoj status,” so zapisali in napovedali, da se bodo na zavrnitev njihove pritožbe, da jih RTVS šteje kot parlamentarno stranko, ustrezno odzvali.

SAB: Nikakor ne gre za “identične okoliščine”

Na Twitterju se je oglasil  profesor ustavnega prava z ljubljanske pravne fakultete Saša Zagorc. Po njegovi oceni sta Gibanje Svoboda in Naša dežela  bodisi obe parlamentarni stranki bodisi to ni nobena od njiju. “Pravno je nemogoče koherentno opravičiti, da se eni ta status podeli, drugi pa ne,” je zapisal. 

Na odločitev vodstva RTV Slovenija so se odzvali tudi v stranki SAB, ki je pravna naslednica Zavezništva Alenke Bratušek. Kot pravijo, primerjava med Našo deželo in Zavezništvom Alenke Bratušek ne vzdrži.  “Ne drži namreč, da obe stranki nista imeli ustanovljene poslanske skupine. Zavezništvo Alenke Bratušek je nastalo po razpadu stranke Pozitivna Slovenija, ko so se poslanci te stranke razdelili na dva praktično enaka dela. Iz enega dela stranke je nato nastalo Zavezništvo, ki je ustanovilo svojo poslansko skupino,” je v odzivu zapisala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper in dodala, da je dne 13. 6. 2014 takratni predsednik državnega zbora ugotovil, da so izpolnjeni vsi pogoji za ustanovitev poslanske skupine Zavezništva, ki jo je sestavljalo deset poslancev.

Na Twitterju je SAB še zapisala, da “gre za popolno zlorabo pravil RTV za določeno stranko in za lažno navedbo glede naše stranke”.

SAB
SAB
SAB

Z odločitvijo vodstva RTVS se ne strinja niti Matej Lahovnik, katerega stališča so sicer blizu stališč trenutno vladajočih. Prepričan je, da niti Gibanje Svoboda niti Naša dežela nista parlamentarni stranki, saj nimate svojih poslanskih skupin.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje