Golob: Interpelacije še nisem prebral, o njej se z ministrom še nisem pogovoril

Slovenija 30. Jun 202311:00 4 komentarji
Danijel Bešič Loredan, Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Predsedniku vlade Robertu Golobu interpelacije SDS zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana še ni uspelo prebrati, prav tako se o njej z ministrom še ni pogovoril. Kot je premier ob robu vrha EU v Bruslju dejal za STA, se bo dokumenta lotil na letu nazaj v Slovenijo. V SDS medtem pri interpelaciji Bešič Loredana pričakujejo podporo NSi.

Poslanci SDS so v četrtek v parlamentarni postopek vložili interpelacijo o delu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Med očitki navajajo poslabšanje razmer v zdravstvu, med drugim podaljšanje čakalnih dob v zdravstvu ter neizpolnjene in prelomljene obljube o časovnici napovedane zdravstvene reforme.

Ministrstvo za zdravje se je na interpelacijo v četrtek odzvalo z oceno, da bo ta priložnost za podrobno predstavitev vseh sprejetih ukrepov v zadnjem letu. Hkrati pa bo interpelacija tudi priložnost za širšo razpravo o vseh izzivih zdravstva, ki pa jih ni malo, so še poudarili.

Predlagatelji interpelacije sami za razrešitev ministra nimajo dovolj glasov (poslanska skupina SDS jih ima 27), v koalicijskih Gibanje Svoboda, SD in Levici pa so ob napovedi interpelacije zatrdili, da minister za zdaj uživa njihovo podporo.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je danes dejala, da je sodeč po odzivih v koaliciji več kot jasno, da ta vendarle ni povsem enotna. Kljub temu Godec meni, da bo koalicija zaščitila ministra, če je tako odločena. “Ste pa videli primer notranje ministrice, kjer se je kazala velika enotnost pri glasovanju, na koncu pa vemo, kaj se je zgodilo – odstop po enem mesecu,” je dodala.

Jelka Godec
Borut Živulović/BOBO

V SDS ob interpelaciji ministra pričakujejo vsaj podporo NSi. Medtem v NSi menijo, da SDS ministru z interpelacijo dela uslugo, saj da ga bo koalicija zaščitila. Čeprav ocenjujejo, da je na mestu razmislek, ali naj se minister s tega mesta poslovi, se o podpori interpelaciji doslej niso neposredno izrekli. O tem bodo razpravljali na seji poslanske skupine prihodnji teden.

Je pa podpredsednica stranke in poslanka Vida Čadonič Špelič danes znova poudarila, da so od ministra v zadnjem letu pričakovali več. Bolj kot menjava ministra pa je po njenih besedah pomembno, da v zdravstvenem sistemu dejansko pride do premikov. “Kajti ne vemo, kdo bo prišel za njim, vemo samo, da je življenjska doba ministrov za zdravje zelo kratka in tudi to je eden od razlogov za nedopustno stanje zdravstvenega sistema,” je dodala.

Obenem je ocenila, da se bo koalicija ob razpravi v DZ gotovo poenotila okoli ministra. Veliko število glasov v parlamentu pa je ne odveže velike odgovornosti, je poudarila Čadonič Špelič. Največ bi sicer po njenem mnenju dosegli z zamenjavo predsednika vlade, ki si je tudi naložil koordinacijo zdravstvene reforme. “To zdaj je bolj nezaupnica njemu kot ministru, on se bo moral vprašati, koliko je učinkovit na tem področju in s kom bo naprej izvajal nujno zdravstveno reformo,” je prepričana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje