SDS vložila interpelacijo. Kaj očitajo ministru Bešiču Loredanu?

Slovenija 29. Jun 202316:02 > 17:02 8 komentarjev
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./ BOBO

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Ob tem so zapisali, da interpelacijo vlagajo zaradi "odgovornosti ministra za vedno slabše razmere v zdravstvu" ter "serije neizpolnjenih in prelomljenih obljub o njihovem reševanju, neukrepanja in opuščanja dolžnega ravnanja". Koalicijske stranke so že ob napovedi vložitve interpelacije poudarile, da je ne bodo podprle, v opozicijski NSi pa se o morebitni podpori še niso želeli izreči. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, ki je tudi prvopodpisana pod interpelacijo, je v ponedeljek dejala, da bo to tudi priložnost za samorefleksijo koalicijskih poslancev, ki so ministru dali mandat.

SDS je ta teden napovedala, da bo vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Danes so to tudi storili.

Ob vloženi interpelaciji so v SDS kot prvi razlog navedli, da so se čakalne dobe v času ministrovanja Bešič Loredana podaljšale. “Skoraj 50.000 pacientov več je na dan 31. marca 2023 na obravnavo čakalo nad dopustno čakalno dobo glede na september 2022. Do junija 2023 je bilo za skrajševanje čakalnih dob na podlagi interventnega zakona porabljenih že okoli 137 milijonov evrov,” so zapisali in dodali, da so številke jasne, saj jih ne moreš prikrojiti ali tolmačiti po svoje. Očitajo mu tudi, da je napovedoval skrajšanje čakalnih dob, zdaj pa “kot uspeh predstavlja že dejstvo, da se čakalne dobe niso ekstremno podaljšale”.

Pod drugo točko so navedli neizpolnjene in prelomljene obljube o časovnicah. Minister je do konca junija letos obljubil pripravo sistemske zakonodaje za rešitev problematike družinske medicine, to je z na novo definiranimi timi družinske medicine, administrativno razbremenitvijo in prenosom kompetenc, poenoteno regionalno mrežo na temelju območnih enot ZZZS, izboljšano kakovost in varnost obravnavanih pacientov ter upoštevanjem specifik posameznih regij, so zapisali v SDS.

Po časovnici je obljubil tudi prenovo nadzora in vodenja javnih zavodov preko modernizacije 30 let starega Zakona o zavodih in opolnomočenja Urada za upravljanje, kakovost in investicije v zdravstvu. “A tudi ta obljuba se izteka s 30. junijem 2023, ostajajo pa kaos pri vodenju številnih javnih zdravstvenih zavodov, slaba organizacija in negativno poslovanje,” so ob tem dodali v največji opozicijski stranki.

Seja strateškega sveta za zdravstvo
Borut Živulović/Bobo

Prav tako je Bešič Loredan s časovnico določil oblikovanje ločenega plačnega stebra za področje zdravstva in socialnega varstva, in sicer do 1. aprila 2023. “Čas se je iztekel, kdo bo torej prevzel politično odgovornost?” se ob tem sprašujejo ob vložitvi interpelacije.

Podpise pod interpelacijo je prispevalo vseh 27 poslank in poslancev SDS, prvopodpisana pod interpelacijo pa je vodja poslanske skupine Jelka Godec. Svoj podpis je prispeval tudi Anže Logar, nekdanji predsedniški kandidat, ki je pred kratkim ustanovil Platformo Sodelovanja.

Logar sicer zadnje mesece večino časa posveča omenjeni platformi in se glede dnevne politike več ne opredeljuje tako pogosto. V času predsedniške kampanje, ko je njegova stranka SDS vložila interpelaciji zoper ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar in ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon, Logar svojega podpisa ni prispeval.

To je sicer že četrta interpelacija, ki jo je stranka SDS vložila v tem mandatu.

SDS v interpelaciji omenjajo tudi telefonski pogovor Bešiča Loredana, v katerem je ta od podpredsednika sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma glede zvišanja plač. Temu je sledila prijava Komisiji za preprečevanje korupcije, ki je ugotovila, da komunikacija ministra za zdravje ni bila v skladu z najvišjimi standardi integritete.

“Zgoraj opisana (ne)ravnanja, ki imajo za posledico vedno slabše razmere v slovenskem zdravstvu, zaradi katerih je državljanom kršena ustavna pravica do zdravstvenega varstva in jim je, kot še nikoli do sedaj, omejen dostop do zdravstvenih storitev, ter neizpolnjene in prelomljene obljube, ki so skrhale ugled funkcije do te mere, da je izgubljeno zaupanje javnosti, so po našem prepričanju dovolj trdni argumenti, da Bešič Loredan ni primeren za vodenje ministrstva in mora zapustiti položaj,” so še zapisali.

Ministrstvo za zdravje: Interpelacijo vidimo kot priložnost, da podrobno predstavimo vse sprejete ukrepe

Na vloženo interpelacijo so se s kratkim sporočilom odzvali tudi na ministrstvu za zdravje. Zapisali so, da vloženo interpelacijo vidijo kot priložnost, da podrobno predstavijo vse sprejete ukrepe ministrstva za zdravje v zadnjem letu dni. “Obenem pa odpremo širšo razpravo o vseh izzivih zdravstva, ki so pred državo in jih ni malo. Ključni cilj, ki mu sledimo, je zagotoviti učinkovito in dostopno javno zdravstvo za vsakogar,” so zapisali. Ob tem so dodali, da na razpravi v državnem zboru pričakujejo tvorno in konstruktivno razpravo

Koalicija interpelacije ne bo podprla, v NSi za zdaj še brez odločitve

Koalicijske stranke so v ponedeljek, ko je stranka SDS napovedala vložitev interpelacije zoper ministra za zdravje, dejale, da interpelacije ne bodo podprle.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v odzivu dejala, da so v SDS mojstri v vlaganju interpelacij in da bo Bešič Loredan ostal na ministrskem položaju, “dokler bo delil vrednote” Svobode in koalicije.

Da trenutno ne vidijo nobenega razloga, da bi ministru za zdravje Bešiču Loredanu odrekli podporo, pa so zatrdili Socialni demokrati. Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je dodal, da bo interpelacija sicer priložnost koalicije in ministra, da pojasnijo, na kateri stopnji je trenutno napovedana zdravstvena reforma.

Bolj ostri so bili v najmanjši koalicijski stranki Levici. V odzivu so zapisali, da interpelacije ne bodo podprli, saj ne morejo pristati na to, da politično dinamiko diktira stranka, ki želi zrušiti vlado. Ob tem pa so zapisali, da je tudi nastopil čas, “da se koalicijske stranke resno pogovorimo o ministru za zdravje in o poteku zdravstvene reforme.”

Stališče opozicijske Nove Slovenije za zdaj ostaja nejasno. Poslanka NSi Iva Dimic je v ponedeljek dejala, da morajo v poslanski skupini naprej prebrati besedilo interpelacije, šele nato se bodo lahko odločili, ali jo bodo podprli. “SDS z napovedano interpelacijo dela uslugo ministru za zdravje, saj ga bo koalicija pri interpelaciji zaščitila, kot smo to lahko videli tudi pri zadnjih interpelacijah,” je dejala poslanka krščanskih demokratov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje