Negotova prihodnost ministra za zdravje: “V zadnjem letu se je naredilo premalo”

Slovenija 30. Jun 202305:53 8 komentarjev
Danijel Bešič Loredan o odtekanju denarja
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ocene o slabih razmerah v slovenskem zdravstvu in neuspešnosti zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana na področju zdravstvene reforme že nekaj časa polnijo naslovnice medijev. Glavni očitki, s katerimi se spopada, pa so neizpolnjevanje obljub pri zdravstveni reformi. Nekateri ob tem Bešiča Loredana pozivajo tudi k odstopu, a je to možnost sam že večkrat zavrnil. Za N1 je nedavno v oddaji N1 STUDIO dejal, da je na zdravstveno reformo pripravljen vezati zaupnico.

V političnih kuloarjih je v zadnjih tednih mogoče slišati, da minister za zdravje Danijel Bešič Loredan na položaju ne bo zdržal dovolj dolgo, da bi na reformo lahko vezal svojo zaupnico, saj naj bi bili nad njegovim dosedanjim delom nezadovoljni tudi v koaliciji. A tudi če bi predsednik vlade Robert Golob ministra za zdravje želel zamenjati, je prvo potezo potegnila opozicijska SDS.

SDS je tako v četrtek v državni zbor vložila interpelacijo zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Po mnenju največje opozicijske stranke je prav on odgovoren za poslabšanje razmer v slovenskem zdravstvu, prelomil pa naj bi tudi številne obljube o reševanju zdravstvene krize. Očitajo mu, da javno zdravstvo ne odgovarja na potrebe ljudi in pacientov, ob tem pa v SDS menijo, da so nekateri zdravstveni zakonski predlogi pripravljeni brez širše razprave.

Kot enega od razlogov za vložitev interpelacije so v SDS navedli neuspeli poizkus interventnega zakona o zdravstvu, ki je bil sprejet na pobudo ministra Bešiča Loredana. “Zakon, ki se zdaj tudi novelira, slabša javno zdravstvo, povzroča bohotenje zasebnega zdravstva in poglablja razlike med državljani,” je ob napovedi vložitve interpelacije dejala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Ob tem je dodala, da bo interpelacija tudi priložnost za samorefleksijo poslancev koalicije, ki so ministru dali mandat.

V največji opozicijski stranki na naša novinarska vprašanja o ključnih točkah oziroma poudarkih vložene interpelacije v četrtek niso želeli odgovarjati, češ da bodo podrobnosti predstavili na današnji novinarski konferenci.

Ali bodo v drugi opozicijski stranki NSi interpelacijo podprli, še ni znano, saj jo, kot je pred dnevi dejala poslanka krščanskih demokratov Iva Dimic, želijo najprej podrobno prebrati in preučiti. V Novi Sloveniji nad manevrom SDS niso navdušeni. Menijo namreč, da bo vložena interpelacija naredila ministru za zdravje Danijelu Bešiču Loredanu uslugo, pri čemer bo koalicija strnila vrste in zdravstvenega ministra, ki je med drugim podpredsednik vlade, podprla.

Grožnja z odstopom, Danijel Bešić Loredan, Robert Golob, Erik Brecelj
Borut Živulović/BOBO

Naši viri znotraj stranke menijo, da Bešič Loredan v zadnjem letu ni naredil dovolj, da bi uredil težave s čakalnimi dobami, ob tem pa mu še očitajo, da z vloženimi zakoni na področju zdravstva ni naredil dovolj, da bi pacienta postavil na prvo mesto.

V NSi so zato predlagali, da bi bilo treba v reševanje zdravstvene krize in čakalnih vrst vključiti vse razpoložljive zdravstvene kapacitete pri vseh izvajalcih zdravstvenih dejavnosti – tako javne zavode, koncesionarje kot zasebnike. Te storitve pa bi morale biti plačane iz zdravstvenega zavarovanja. Kot menijo naši sogovorniki iz NSi, se je minister za zdravje z njimi sestal, vendar njihovega predloga ni upošteval, zato so se sami odločili za vložitev novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

Ob tem naši sogovorniki v NSi še menijo, da ne vidijo rešitve problema v zdravstvu, če bi Danijel Bešič Loredan moral odstopiti.

Tudi v koalicijskih vrstah je čutiti nezadovoljstvo

Čeprav so koalicijske stranke v ponedeljek ob napovedi vložitve interpelacije zoper Bešiča Loredana enotno zatrdile, da interpelacije ne bodo podprle, je tudi znotraj koalicijskih vrst čutiti nezadovoljstvo nad dosedanjim delom ministra za zdravje.

Nekatere poteze zdravstvenega ministra so velik trn v peti najmanjše koalicijske stranke Levica. Očita mu, da ne dela dovolj za krepitev javnega zdravstva, lani poleti pa je nasprotovala tudi sprejetju interventnega zdravstvenega zakona, ki ga kasneje ni podprla na glasovanju. Zdaj je po mnenju Levice nastopil čas “da se koalicijske stranke resno pogovorimo o ministru za zdravje in o poteku zdravstvene reforme”.

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je za N1 pojasnil, da se je v zadnjem letu, odkar je Danijel Bešič Loredan prevzel vodenje zdravstvenega resorja, naredilo “definitivno premalo”, zato se je treba o tem pogovoriti. Čeprav so bile nekatere stvari v tem času narejene, te po Vatovčevih besedah niso dosegle svojega namena. “Pričakovali smo, da interventni zakon ne bo dosegel svojega učinka, in to se je na koncu tudi zgodilo. Prinesel je zgolj to, da se je še več javnega denarja prelilo h koncesionarjem, čakalne vrste se niso bistveno skrajšale. Morda so se, vendar zgolj na tistih področjih, ki so bolj dobičkonosna za koncesionarje,” je dejal vodja poslancev Levice.

V Levici v nadaljevanju mandata čakajo tudi na to, kaj se bo zgodilo z bolj pravično dajatvijo, potem ko je bil vložen zakon o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. “Ministrstvo za zdravje mora hitro in aktivno pristopiti k temu, da se sprejmejo vsi potrebni ukrepi za okrepitev javnega zdravstvenega sistema. Če potegnemo črto, nič od tega še ni doseženo, zato se moramo pogovoriti, kako zdravstveno reformo potisniti v ospredje na tak način, da bo omejila vse napake, ki se dogajajo v zdravstvu,” je še dodal Vatovec.

Danijel Bešič Loredan
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Da so zadeve v slovenskem zdravstvu alarmantne, so v SD opozorili že ob začetku letošnjega leta, ko so zahtevali sklic vrha koalicijskih strank na temo zdravstva. Pol leta kasneje v SD ponavljajo, da je stanje še vedno resno, zato delijo skrb in aktivno sodelujejo na različnih nivojih in delovnih skupinah, s ciljem zagotovitve dostopnosti zdravstvenega sistema, skrajšanja čakalnih vrst in tudi izboljšanja pogojev dela za zaposlene v zdravstvu.

“Skupaj v koaliciji, na čelu s predsednikom vlade, ki je prevzel vodenje zdravstvene reforme, in zdravstvenim ministrom, moramo delati učinkoviteje, da izpeljemo potrebne spremembe, kot smo si jih zadali v koalicijski pogodbi za dostopno in kakovostno javno zdravstvo,” so v odgovoru na vprašanja N1 odgovorili v SD. Ob tem so dodali, da si želijo tudi podporo konstruktivne opozicije, saj so spremembe v zdravstvu pomembnejše od dnevnih političnih delitev.

Na vprašanje, ali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan še vedno uživa njihovo podporo, so v SD odgovorili, da interpelacije SDS ne bodo podprli, bodo pa “ponovili pričakovanja do zdravstvene reforme in ministra”. Ob tem so še dodali, da se z vsem vedno ne strinjajo, a da je zanje ključno, da se sproti usklajujejo in nadzorujejo napredek reforme ter korigirajo rešitve.

V največji koalicijski stranki Gibanje Svoboda so na naša novinarska vprašanja o podpori zdravstvenemu ministru Bešiču Loredanu odgovorili, da ostajajo pri stališču, ki ga je v ponedeljek podala poslanka Tamara Kozlovič. Ta je poudarila, da minister za zdravje za zdaj še vedno uživa njihovo polno podporo, ki jo bo imel, dokler bo delil njihove vrednote in izvajal program, kot so si ga zastavili v koalicijski pogodbi.

Na vprašanje, ali je minister storil dovolj, je odgovorila, da sama vedno verjame, da se da še kaj boljše narediti, verjame pa, da se je Bešič Loredan trudil. “Verjamem, da se je minister trudil. V zdravstvu je veliko različnih pogledov in tudi veliko različnih interesov. Usklajevati te interese po toliko letih, ko se ti izzivi niso obravnavali, je resnično težko. Nad zdravstveno reformo ne bomo obupali, za zdaj ima minister za zdravje našo polno podporo,” je dejala Tamara Kozlovič.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje