Golob o politikah do Hrvaške: Ne bomo kot sedanja vlada. Ne bomo solirali

Slovenija 26. Apr 202215:06 > 15:40

Na neformalnem srečanju predsednika republike Boruta Pahorja in najverjetnejšega prihodnjega mandatarja Roberta Goloba je voditelj stranke Gibanje Svoboda komentiral tudi svoje načrte o politiki do Hrvaške. Za podrobnosti je po njegovem še prezgodaj, je pa zatrdil, da njegova vlada ne bo stopala po stopnjah aktualne.

“Edina stvar, ki jo lahko o Hrvaški zagotovo potrdim, je, da ne bomo delali kot sedanja vlada. Ne bomo solirali. Zunanja politika ne bo stvar ene osebe. Ne bo le stvar vlade, temveč stvar širšega konsenza v državnem zboru, bodoče koalicije,” je po srečanju s predsednikom Borutom Pahorjem povedal Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda. Dodal je: “Zato je danes nekoliko preuranjeno govoriti, kakšna konkretno [zunanja politika] bo. Je pa zagotovo, da arbitražni sporazum ostaja trdno sidro, od katerega na noben način ne nameravamo odstopiti.”

Kakšno politiko bo nova slovenska vlada vodila v odnosu do Hrvaške, je vprašanje, s katerim se od nedelje ukvarjajo tudi v Zagrebu. Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v izjavi za javnost med drugim komentiral, da so bili odnosi med Slovenijo in Hrvaški dobri, ko je vladal Janez Janša, ter da je Sloveniji hrvaški vstop v schengen v interesu. Več v prispevku Milanović: Odnosi med državama so bili stabilni, ko je na oblasti Janša.

Svoja pričakovanja o tem, kakšno zunanjo politiko bo vodila naslednja slovenska vlada, je v odgovoru na novinarsko vprašanje predstavil tudi predsednik republike Pahor, ki bo danes na povabilo hrvaškega kolega Milanovića obiskal Zagreb. Pahor je povedal, da je vlada dolžna spoštovati strategijo zunanje politike, ki je določena v “skromnem dokumentu”. “Znotraj tega okvira se – s kakšnim poudarkom več ali manj – uveljavljajo interesi Slovenije v mednarodni skupnosti,” je dejal.

V času dosedanje vlade je predsednik Pahor opazil nekaj drugačnih poudarkov, a so bili strateški cilji “približno podobni”. Pri tem je omenil različnost v politikah – nekatere Slovenijo uvrščajo bolj v jedrno Evropo, nekatere pa jo potiskajo bolj proti višegrajskim državam. “Vlada ima in mora imeti avtonomijo pri tem, da znotraj določene strategije kakšni od usmeritev da večji ali manjši poudarek,” je dejal Pahor. Prav tako je poudaril, da sta zadnji vladi od leta 2018 zabeležili marsikateri zunanjepolitični uspeh, prav tako “imamo najboljše odnose z vsemi štirimi sosedi”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.