Golob se bo srečal z Macronom. O čem bo tekla beseda?

Slovenija 12. Dec 202311:22 1 komentar
Golob in Macron
Foto: Violeta Santos Moura/REUTERS

V sredo se bosta v Parizu srečala slovenski premier Robert Golob in francoski predsednik Emmanuel Macron. Med drugim bosta razpravljala o širitvi Evropske unije in krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama, predvsem na področju avtomobilske industrije.

Premier Robert Golob bo v sredo na krajšem delovnem obisku v Parizu. S francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom bosta predvidoma govorila o ključnih evropskih temah, ki bodo na dnevnem redu vrha EU.

Voditelji EU bodo v četrtek in petek na vrhu EU v Bruslju med drugim razpravljali o ruski invaziji na Ukrajino, politiki širitve EU in dolgoletnem proračunu povezave. O teh temah bosta govorila tudi Golob in Macron, v premierjevem kabinetu ob tem napovedujejo, da bo poudarek na reformi EU in njeni širitveni politiki.

Slovenija si zelo prizadeva, da bi na vrhu potrdili začetek pristopnih pogajanj z BiH. To je priporočila tudi Evropska komisija, a pod pogojem, da bo BiH dosegla določeno raven izpolnjevanja pogojev za članstvo. Možnosti, da bi BiH konec tedna dobila zeleno luč za začetek pogajanj o vstopu, pa je po navedbah virov v Bruslju bolj malo.

Po drugi strani bolje kaže Ukrajini in Moldaviji. Zanju je komisija v začetku novembra priporočila takojšnji začetek pogajalskega procesa.

Francija previdno

Francija je vseskozi veljala za precej previdno glede nadaljnje širitve EU. Macron je v preteklih mesecih večkrat poudaril, da je nujno, da se EU reformira, če želi v povezavo vključiti nove države, saj bo zaradi večjega števila članic še težje sprejemati odločitve.

Golob pa se zavzema za to, da bi proces približevanja držav kandidatk razdelili na več stopenj, saj bi tako lahko širitev napredovala v zmernih časovnih rokih.

Krepitev gospodarskih odnosov med državama

Voditelja bosta po napovedih govorila tudi o dvostranskih odnosih ter krepitvi gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo. Blagovna menjava se sicer krepi, a zaostaja za ostalimi državami. Tako je Francija kot trgovinska partnerica Slovenije lani zdrsnila na osmo mesto, medtem ko je bila še leta 2018 na petem.

Obeta pa se okrepitev sodelovanja v avtomobilski industriji. Francoski Renault, ki je v 15-odstotni državni lasti, naj bi namreč nov mestni električni avtomobil proizvajal v novomeškem Revozu, čeprav potrditve te informacije še ni. Renaultova enota električnih vozil Ampere bi lahko leta 2025 presegla 10 milijard evrov prihodkov, do leta 2031 pa naj bi presegli mejnik 25 milijard evrov.

Tudi gospodarski minister Matjaž Han je nedavno dejal, da glede sodelovanja z Renaultom gredo pogovori v smer, da “lahko država ne samo obdrži, ampak tudi nadgradi ta segment”.

V Renaultovi tovarni Revoz v Novem mestu trenutno izdelujejo modela Clio in Twingo, slednjega tudi v električni različici. Do konca leta naj bi Revoz po načrtih izdelal 62.000 avtomobilov, in sicer približno 31.000 cliov in približno toliko twingov, od tega 17.000 električnih twingov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje