Ministrici Fajon in Baerbock o nujnosti širitve EU, naslednje leto skupaj v BiH

Slovenija 05. Dec 202307:23 > 16:48 3 komentarji
Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njena nemška kolegica Annalena Baerbock sta po današnjih pogovorih v Ljubljani izpostavili nujnost širitve Evropske unije. Glede vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas pa sta se zavzeli za rešitev dveh držav, za katero je po njunem mnenju nujna tudi podpora arabskih držav.

Zunanji ministrici Tanja Fajon in Annalena Baerbock sta najprej obiskali Državni logistični center Roje, pogovore pa sta nadaljevali na ministrstvu.

Kot je na novinarski konferenci poudarila Fajon, Slovenija ves čas poziva k humanitarnemu miru na Bližnjem vzhodu, ki bo trajen. Dejala je še, da si mednarodna skupnost prizadeva, da bi se lahko začeli pogovarjati o miru. Z nemško ministrico se po njenih besedah strinjata, da je pri iskanju rešitve dveh držav nujna podpora arabskih držav.

Povedala je tudi, da Slovenija zagovarja večji angažma EU ter opolnomočene palestinske oblasti. “Ne pristajamo pa na prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze, ne pristajamo niti na ločeni rešitvi za Gazo in Zahodni breg ali zmanjšanje območja Gaze,” je Fajon predstavila slovenska stališča. Ob tem je obsodila izraelske oblasti zaradi krepitve nasilja na Zahodnem bregu, pa tudi napoved nadaljnje širitve judovskih naselbin, ki po njenih besedah ne bo prispevala niti k miru niti k uničenju Hamasa.

Tanja Fajon in Annalene Baerbock Tanja Fajon in Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon in Annalene Baerbock Tanja Fajon in Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO
Tanja Fajon in Annalene Baerbock Tanja Fajon in Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO

Baerbock pa je dejala, da se trpljenje ene strani v bližnjevzhodnem konfliktu lahko konča, ko se konča trpljenje druge. Izpostavila je, da se ima Izrael pravico braniti, pri čemer je ključno, kako gre v novo fazo. Izrael ima po njenih besedah humanitarno odgovornost, da civilisti ne trpijo in da jih ščiti. “Zato skupaj delamo za novo premirje za zaščito ljudi,” je dejala.

Tako kot Fajon se je tudi Baerbock zavzela za rešitev dveh držav. “Izraelci lahko varno živijo šele, ko bodo varno živeli Palestinci in obratno,” je poudarila in dodala, da to ne bo lahka naloga za Varnostni svet ZN, katerega članica bo v letih 2024 in 2025 tudi Slovenija.

Slovenija po besedah nemške zunanje ministrice prevzema dodatne obveznosti ne le v Evropi ampak tudi v svetu s članstvom v VS ZN. “S tem prevzemate tudi veliko odgovornost za mir,” je dejala in dodala, da je članstvo Slovenije za Nemčijo osrednjega pomena.

Širitev in reforme EU kot dve plati iste medalje

Ministrici sta danes tudi ponovno izpostavili nujnost širitve EU. Baerbock je poudarila, da se mora EU pripraviti na prihodnost z več kot 30 članicami. “To pomeni, da se moramo pripraviti na širitev, a ne le tako, da k mizi pristavimo nove stole, temveč da sprejmemo določene spremembe,” je ponazorila. Širitev in reforme EU sta po njenih besedah dve plati iste medalje, tako bo prihodnost Evrope varna.

Vodja slovenske diplomacije je pozvala, naj ob krizi v Ukrajini ne pozabimo na države Zahodnega Balkana, kjer so se z rusko agresijo v Ukrajini povečala tveganja, mladi pa se brez vizije prihodnosti izseljujejo iz regije.

Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO
Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO
Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock Ministrici Tanja Fajon ter Annalene Baerbock
Foto: Borut Živulović/BOBO

Fajon je še povedala, da z nemško ministrico prihodnje leto načrtujeta skupen obisk v BiH in da delajo na predlogu, kako pospešiti širitveni proces z novimi metodami glasovanja. Glede groženj madžarskega premierja Viktorja Orbana z blokado pristopnih pogajanj EU z Ukrajino je Fajon poudarila, da ne pristaja na izsiljevanje na račun tega, da je ena država talka. “Kot Evropska unija smo že večkrat jasno povedali, da v tem trenutku nimamo časa za igre,” pa je dejala Baerbock in ocenila, da tovrstne Orbanove poteze niso nič novega.

V razpravi z mladimi o širitvi in reformah EU v času svetovnih kriz v Centru Rog pa je Baerbock dejala, da vprašanje širitve ni več pomembno le za države, ki se želijo pridružiti povezavi, temveč tudi za varnost tistih, ki so že članice. Po besedah Fajon je živo tudi zavedanje, da potrebujemo večjo in močnejšo unijo. Ministrici sta se strinjali, da je treba širitveni moment izkoristiti za reformo unije, med drugim za odločanje s kvalificirano večino namesto s soglasjem, saj blokade, ki jih za uresničevanje svojih notranjepolitičnih interesov uporabljajo nekatere članice, slabijo celotno EU, zavirajo pa tudi širitveni proces. Drugo področje, kjer je potrebna reforma, je mehanizem vladavine prava, kjer je treba po besedah Baerbock zagotoviti, da ne bo dvojnih standardov.

Obžalovali sta, da je obstoj schengenskega območja trenutno ogrožen. “To ni Evropa, kakršno si želim,” je dejala Baerbock. Fajon pa je ocenila, da bo potrebnega veliko političnega poguma, da bi obnovili schengen. “Zdaj nismo na tej poti, gremo v nasprotno smer, kar je nevarno,” je dejala. Ministrici sta sicer danes najprej obiskali Državni logistični center Roje, kjer sta si ogledali opremo za protipoplavno zaščito in se seznanili z delovanjem slovenske enote za prečrpavanje velikih količin vode.

Obiskali sta tudi skladišče zmogljivosti RescEU, kjer so shranjene zaloge osebne zaščitne opreme za boj proti resnim čezmejnim zdravstvenim grožnjam. Fajon se je Baerbock ob tej priložnosti zahvalila za solidarnost Nemčije s Slovenijo ob avgustovskih poplavah, uprava za zaščito in reševanje pa je nemški ministrici v zahvalo podarila spominsko fotografijo. Nemško ministrico je sprejel tudi premier Robert Golob, ki si je lani za svoj prvi bilateralni obisk v tujini prav tako izbral Nemčijo.

Baerbock je sicer ministrico Fajon že julija lani gostila v Berlinu, kamor je Fajon odpotovala na svoj prvi dvostranski obisk na položaju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje