Golob: Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo

Slovenija 18. Feb 202414:21 19 komentarjev
Robert Golob
Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Džazira povedal premier Robert Golob. Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze in izrazil željo po več enotnosti znotraj EU glede premirja v Gazi.

“Obstaja skupno soglasje o tem, da smo zaskrbljeni zaradi razmer na terenu in da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo. Enako velja za humanitarno pomoč. Narediti moramo vse, da bo na teren prišlo več pomoči,” je Robert Golob dejal v pogovoru za Al Džazira.

Komentiral je svoji srečanji s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom v petek ob robu konference, na katerih se je zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi in preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

“Zmanjkuje nam časa. Upajmo, da bo v naslednjih dneh ali morda tednih prišlo do napredka,” je premier dejal v odgovoru na vprašanje novinarke Al Džazira o tem, ali je v razpravi s podpredsednico ZDA prejel znake upanja, da bo prišlo do prekinitve ognja. Dodal je, da mu je upanje vlilo tudi trdno stališče Harrisove o pravici Palestincev do samoodločbe.

Golob se je vnovič dotaknil tudi neenotnosti znotraj EU glede vprašanja premirja v Gazi, kar je omenil že v soboto, ko je izrazil željo, da bi se stališčem Slovenije glede Gaze pridružilo čim več držav EU, da bi s tem unija izkazala enotnost.

“Moč EU je v njeni edinstveni enotnosti. Bolj ko je enotna, močnejša je. Enako pravilo poskušamo uporabiti tudi za razmere v Gazi. Počasi, počasi napredujemo. Toda še enkrat, mislim, da je bilo izgubljenih že preveč življenj. Zato nisem prepričan, ali bo samo iskanje enotnosti pomagalo. Torej to pomeni, da bomo morali enostransko ali v majhnih skupinah storiti več,” je dejal.

Novinarka Al Džazira ga je povprašala tudi o stališčih glede reforme Varnostnega sveta ZN, v katerem je Slovenija 1. januarja prevzela vlogo nestalne članice, njen mandat pa traja do 31. decembra 2025.

Golob je v tem pogledu ponovil stališče, ki ga je izrazil že v sobotni razpravi na to temo v okviru konference v Münchnu. Dejal je, da sedaj ni primeren trenutek za reforme. “Rešitve moramo poiskati v obstoječem okviru in pustiti reformo za boljše čase,” je povedal premier.

Borrell: Napetosti na Zahodnem bregu ovira za mir

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na varnostni konferenci v Münchnu dejal, da položaj na Zahodnem bregu predstavlja veliko oviro pri iskanju dolgotrajne rešitve za mir med Izraelom in Palestinci. “Zahodni breg predstavlja resnično oviro rešitvi dveh držav,” je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

“Zahodni breg je pri vrelišču … lahko da smo tik pred večjo eksplozijo,” je Borrell povedal na panelu o prihodnji geopolitični agendi EU v okviru današnjega zadnjega dne varnostne konference v Münchnu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje