Počitnice lahko prinesejo tudi sneg: kakšno bo vreme v prihodnjih dneh

Slovenija 18. Feb 202411:40 0 komentarjev
SNEG
Foto: PROFIMEDIA

V ponedeljek se za polovico šolarjev začenjajo zimske počitnice. Kljub njihovemu imenu pa bodo bolj pomladne kot zimske, je za N1 napovedal dežurni prognostik na Agenciji za okolje Blaž Šter. Ponekod sicer lahko pričakujemo tudi sneg.

Jutri se za polovico učencev začenjajo zimske počitnice, ki tudi letos ne bodo povsem upravičile svojega imena. Temperature bodo namreč bolj spomladanske kot zimske, vreme pa neugodno in zelo spremenljivo, je napovedal dežurni prognostik na Agenciji za okolje Blaž Šter.

Prvi dan počitnic se bo začel z dežjem. Jutranje in dopoldanske padavine bodo do popoldneva ponehale, a lahko tudi v popoldanskem času še nastane kakšna ploha. Temperature bodo podobne današnjim, čez dan bo od 10 do 15 stopinj Celzija.

V torek in sredo se bodo oblaki razkadili, kar pomeni več sonca, a nekoliko nižje temperature. Kljub temu se jutranji minimumi ne bodo spustili pod ledišče, je napovedal Šter. Čez dan se bodo temperature gibale okoli 10 stopinj Celzija.

V noči na četrtek bo jugozahodni veter nad Slovenijo znova pripeljal oblake in novo pošiljko padavin. Od četrtka naprej bodo padavine vse bolj pogoste in obilne. Najprej bo začelo padati v osrednji in zahodni Sloveniji, v petek bo deževalo po vsej državi.

Na smučiščih bo snežilo

Medtem ko bo v nižinah zaradi jugozahodnika in oblačnosti precej topel zrak, se bo v hribovitem svetu in visokogorju proti koncu tedna še ohladilo, meja sneženja pa se bo spustila. Šter ob tem opozarja, da je za natančne napovedi snežnih padavin še nekoliko prezgodaj, a da bo zelo verjetno snežilo na sredogorskih smučiščih, morda tudi na vzhodu Julijskih Alp in na območju Karavank.

Kljub snegu Šter na smučiščih ne napoveduje najbolj ugodnih vremenskih razmer. “Zelo dobra novica za smučišča je, da bodo dobila sneg, po drugi strani pa bo vreme zaradi vetra, oblačnosti in megle precej neugodno za smučanje.”

Kakšna je verjetnost, da bo snežilo tudi po nižinah?

“Verjetnost, da se bo meja sneženja spustila do nižin, je precej majhna, nekje od 10 do 20-odstotna,” je dodal. Snežinke bodo po nižinah zaplesale le, če se bo ohladilo bolj od pričakovanj. Tudi v tem primeru sneženje ne bo obilno.

V večjem delu države lahko tako pričakujemo predvsem padavine v obliki dežja. “Padavin bo veliko, vmes bodo sicer manj deževni dnevi, a bo nasploh kar neugodno glede na to, da so počitnice,” je povedal Šter. Podobno vreme nas po trenutnih napovedih čaka tudi teden kasneje, ko bodo zimske počitnice v drugem delu države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!