Golob na obisku pri Šarcu tudi o “sanjarjenju o nepreizkušenih orožjih”

Slovenija 26. Maj 202315:04 0 komentarjev
Marjan Šarec in Robert Golob
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je obiskal ministrstvo za obrambo in nagovoril pripadnike na mednarodnih misijah. Izpostavil je nepogrešljiv prispevek Slovenske vojske pri civilnih nalogah in napovedal, da bodo terenske izkušnje vojakov temeljni kriterij pri prihodnjih odločitvah o nakupu nove opreme.

Minister za obrambo Marjan Šarec je premierja Roberta Goloba danes sprejel z vojaškimi častmi in ga ob prvem letu delovanja vlade seznanil z aktualno situacijo na ministrstvu.

Pripadniki misije na Slovaškem so Goloba seznanili s konkretnimi operativnimi izkušnjami z različnimi tipi osemkolesnikov, vendar z ministrom o konkretnih postopkih nakupa osemkolesnikov danes še nista govorila. Šarec je dodal, da se v tem dolgem in zahtevnem procesu ministrstvo bliža ciljni ravnini.

Po besedah Goloba mu je pogovor s predstavniki kontingentov v tujini dal odgovor na vprašanje, katera vojaška oprema je dejansko zanesljiva. “Sanjarjenje o nepreizkušenih orožjih, ki so se ga šli nekateri drugi, se danes na konkretnih terenih kaže kot samo sanjarjenje,” je komentiral na novinarski konferenci po obisku. Napovedal je, da bodo ob prihodnjih odločitvah o nakupu vojaške tehnike kot temeljni kriterij upoštevane terenske izkušnje vojakov. “Imamo vse informacije, ki jih potrebujemo,” je izjavil.

Golob ugotavlja, da je stanje v Slovenski vojski in v sistemu zaščite in reševanja zelo dobro. Ocenil je, da se je vojska v zadnjem letu izkazala za nepogrešljivo pri civilnih nalogah, kot so pomoč pri požaru na Krasu, odstranjevanje rezilne žice, oskrba Istre z vodo in nazadnje pomoč pri poplavah na Štajerskem. Vojska namreč razpolaga z opremo, ki je drugi v državi nimajo in jo lahko uporablja tudi v civilne namene. “To je nekaj, česar ne smemo nikoli pozabiti,” je dejal premier.

Sklenil je še, da je sistem zaščite in reševanje med najboljšimi v Evropi in svetu, “na kar smo lahko upravičeno ponosni”. Prav zaradi hitrosti in odzivnosti tega sistema je lahko vlada štajerskim občinam intervencijske stroške poplav pokrila v 14 dneh, kar da se ni zgodilo še nikoli doslej. “Lokalne skupnosti so vedno čakale na pokrivanje intervencijskih stroškov,” je navedel Golob.

Golob, Šarec, Glavaš Golob, Šarec, Glavaš
Žiga Živulović jr./BOBO
Robert Golob in Marjan Šarec Robert Golob in Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./BOBO
Robert Golob in Marjan Šarec Robert Golob in Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!