Golob: Ves čas sem razmišljal, da želim nazaj

Slovenija 19. Maj 202320:37 19 komentarjev

Predsednik vlade Robert Golob je na dogodku blejske poslovne šole IEDC spregovoril o lekcijah enoletnega dela v politiki, podobnostih in razlikah v delu premierja in menedžerja. Povedal pa je tudi, zakaj se sam po lastnem mnenju bolje znajde v evropski kot v domači politiki.

Poslušal sem Mateja Rimca in ves čas razmišljal, da želim iti nazaj, je na pogovoru v okviru dogodka Iz kriznega menedžmenta v novi optimizem (From Doomsday to New Optimism) v organizaciji blejske poslovne šole IEDC dejal slovenski premier Robert Golob. V smehu je nakazal, da mu je bližje delo v gospodarstvu kot politika, a je nadaljeval z besedami: “Ampak ne. Sem tu, kjer sem.”

Kot že večkrat do zdaj, je tudi danes ‘zasluge’ za vstop v politiko pripisal takratni vladi.

“Ko so bile stvari v Sloveniji najhujše, je Janez Janša našel rešitev za Slovenijo. Našel je najbolj optimistično osebo, mene,” je dejal in dodal, da se šali.

Spomnimo, da mu novembra 2021, v času Janševe vlade, nadzorniki državne Gen energije niso podelili novega mandata. Golob je ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu in Janševi vladi očital politično kadrovanje ter januarja napovedal vstop v politiko. Ustanovil je Gibanje Svoboda, ki je aprila lani slavilo na volitvah, Golob pa je z junijem postal premier.

Kriza pomaga, obljube ne

Po njegovih besedah je ob vstopu v politiko pomagalo, da je bila (energetska) kriza, saj “so bili ljudje bolj pripravljeni poslušati, recimo jim tako, pametne ideje”.

Golob se je navezal tudi na besede Rimca, da v podjetju neradi javno napovedujejo oziroma obljubljajo, kaj bodo naredili. Golob je dejal, da so v prvem letu dni te vlade preveč obljubljali vnaprej.

“Ne bodimo neumni in ne dajajmo obljub. V politiki sem letos dobil to lekcijo, zdaj se bom držal podjetniškega principa, da ne napoveduješ vnaprej. Četudi si pod pritiskom medijev, se ne obnese, saj daš popolnoma napačen vtis javnosti. Pričakovanja postanejo previsoka, ljudje želijo spremembe tudi tam, kjer jih morda prej 30 let ni bilo. Če rezultatov ni, pa motivacija za spremembe pade.”

“V politiki je precej, precej težje”

V politiki po mnenju premierja pomaga, če si pozitivna oseba. Obenem pa je pomembna osredotočenost na cilj. “Rimac je zadnjih 15 let fokusiran na nek cilj. Tudi sam sem bil. A v gospodarstvu to pride naravno in je lahko, v politiki pa ne. Tu je precej, precej težje. Spoznal sem, da, če ne ostanem fokusiran, ne bomo naredili potrebnih sprememb, torej načrtovanih reform.”

Na vprašanje, ali bi lahko kakšno prakso iz gospodarstva prenesel v okolje, kjer deluje zdaj, torej državno upravo, je dejal, da morajo biti spremembe sprožene z vrha in da je potrebno vodenje z zgledom, sicer ne bodo delovale.

Pomembno je tudi, da ne podcenjuješ številnih ovir, ki te čakajo pri delu z javnim sektorjem. Velika razlika pa je tudi, če vodiš podjetje 50 zaposlenimi ali pa javni sektor s 170 tisoč uslužbenci. “Temu se moraš prilagoditi.”

Dejal je, da je v tem četrtletju cilj njegove ekipe vzpostaviti ciljno orientiran sistem vodenja s postavljanjem prioritet po vseh verigi do zadnjega zaposlenega. “To terja čas, a začeli smo.”

Kot Elon Musk

Na vprašanje, ali ima kot nekdo, ki izhaja iz energetike, prednost pred poklicnimi politiki, je Golob dejal, da je to lažje izraziti na evropski ravni kot doma. “Sej Evropskega sveta se udeležujemo voditelji 27 držav, vsi smo enakopravni, važno je le znanje,” pravi.

Voditeljica je spomnila na besede predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela, ki je lani, v času sprejemanja ključnih odločitev za naslavljanje energetske krize, dejal, da je Golob s svojim strokovnim znanjem usmerjal potek pogovorov

“Bil sem na pravem mestu ob pravem času. Podobno kot Elon Musk, ki je 15 let delal v avtomobilski industriji, sem jaz delal v energetiki. To znanje mi je koristilo in so me poslušali. A potrebno je bilo nekaj Muskovega pristopa in nekaj drznih potez. Podal sem šestmesečno napoved, ki se je izkazala za povsem natančno,” je dejal.

Kot je dejal, v Bruslju težijo k temu, da se najde rešitev za nek izziv, četudi je za to potrebno zakleniti vrata, dokler se udeleženci ne dogovorijo. Po njegovem mnenju je bila EU uspešna v boju s finančnimi špekulanti, ki naj bi okupirali trg z energenti. “Mnogi so govorili, da bo prihodnja zima hujša. Pa je res? Ne izgleda tako.”

V domači politiki je po njegovem mnenju znanje manj cenjeno. Poleg tega so tu težave na različnih področjih, o katerih kot premier včasih nimaš pojma. Sam meni, da je povsem nerealno pričakovanje medijev, da mora premier vedeti vse. “Dajte no, tako ne gre. Celo reporterji bi morali to vedeti.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje