Gorščak zavrača očitke Grah Whatmougha o razrešitvi, on vztraja

Slovenija 17. Jun 202215:07 2 komentarja
Natalija Gorščak in Andrej Grah Whatmough
BOBO/RTV SLOVENIJA

Nekdanja direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak je na ljubljanskem delovnem sodišču zavrnila očitke generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki ga toži zaradi lanskoletne razrešitve s tega položaja. On medtem vztraja, da je bila razrešena upravičeno.

Nekdanja direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak, ki toži generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Andreja Graha Whatmougha zaradi razrešitve s tega mesta avgusta lani, je danes na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani poudarila, da so bili njegovi očitki neutemeljeni.

Grah Whatmough je spomnil, da je bila 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija (TVS) za leto 2019, pri čemer Gorščak ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca. Nenazadnje ji očita, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Na opozorilo Gorščak, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča. Nad njenim sporočilom, zakaj tega načrta ni mogoče narediti v določenih osmih dneh, je bil zato presenečen. Pričakoval je, da bo navodilo posredovala tistim, ki so jo nadomeščali.

Gorščak je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožič. “Vedno, kadar sva govorila, si rekel, da bo treba z Janežič Ambrožič nekaj narediti,” je dejala. A Grah Whatmough je zagotovil, da od nje ni zahteval, da doseže, da Janežič Ambrožič odstopi.

Janežič Ambrožič, ki je pred sodiščem nastopila kot priča, je spregovorila o sestanku z Grahom Whatmoughom v začetku julija lani. Na njem ji je predlagal, naj se umakne, je dejala. Pri tem ji je priznal, da je sam v tem pogledu tarča velikih pritiskov. Jeseni je potem res odstopila, ker se strokovno ni strinjala s predlogom programsko-produkcijskega načrta zavoda za letošnje leto. Predvidel je namreč osiromašenje televizijskega informativnega programa. Kot drugi razlog pa je navedla slabo komunikacijo z vodstvom zavoda.

Vedela je, da je Gorščak dobila zahtevo po pripravi akcijskega načrta za večjo gledanost. Vendar pa je tudi ona prepričana, da tega zaradi potrebnih usklajevanj ni mogoče pripraviti med dopusti. Nekdanji generalni direktor javnega zavoda Kadunc pa je kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja “deplasirani”. Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi.

Glavna obravnava se je danes sicer končala, sledil pa bo pisni izrek sodbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje