Stavka na RTVS bo, stavkovni odbor sporazuma ne bo podpisal

Slovenija 19. Jun 202212:58 > 16:29 7 komentarjev
rtvs, tvs, stavka, rtv slovenija
Borut Živulović /BOBO

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je stavkovnemu odboru novinarskih sindikatov RTVS poslal predlog stavkovnega sporazuma in jih pozval k preklicu stavke, saj da bo ta povzročila "nepopravljivo programsko škodo". Stavkovni odbor je še isti dan sporočil, da ponujenega sporazuma ne bo podpisal, saj pogoji za zamrznitev ali zaključek "še zdaleč niso izpolnjeni". V odboru prav tako pravijo, da generalni direktor RTVS "znova manipulira in zavaja javnost".

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough je stavkovnemu odboru novinarskih sindikatov RTVS pred ponedeljkovo stavko poslal predlog stavkovnega sporazuma in za preprečitev “nepopravljive programske škode” pozval k podpisu in preklicu stavke, so sporočili iz RTVS.  “Stavka bo povzročila ogromno programsko škodo, še bolj bo načela ugled javnega medija, na koncu pa bo škodila predvsem zaposlenim, ki želijo kakovostnem in v primernem delovnem okolju opravljati svoje delo,” pravijo v vodstvu RTVS.

Kakršnakoli oblika prekinitve dela po njihovih navedbah slabi možnosti za finančno stabilizacijo zavoda, onemogoča nemoteno delo ter ustvarjanje kakovostnega programa in lahko povzroči nepopravljive posledice tako za zaposlene kot vodstvo. “Prekinitev dela v obliki stavke je v javnosti izjemno slabo sprejeta, naše poslušalce, gledalce in bralce prilagajanje oziroma zmanjševanje programa odvrača od naših vsebin, vzbuja nezaupanje in močno načenja ugled največjega medijskega zavoda v državi,” so še zapisali.

V vodstvu javne radiotelevizije trdijo, da Whatmough v predlogu sporazuma naslavlja vse stavkovne zahteve novinarskega sindikata. Kot navajajo, za zagotovitev depolitizacije vodenja, neodvisnosti in stabilnega financiranja javnega zavoda ter za uredniško in institucionalno avtonomijo javnega medija predlaga oblikovanje delovne skupine predstavnikov sindikatov, aktivov in vodstva, ki bi do septembra pripravila spremembe zakona o RTVS.

Predlog zakonskih sprememb so sicer v DZ takoj po oblikovanju novega sklica DZ vložile zdajšnje koalicijske stranke, a jih je z dvema svojima predlogoma spremembe prehitela donedavna največja vladna stranka, zdaj največja opozicijska stranka SDS.

Za zagotavljanje uredniške, poklicne avtonomije in za izboljšanje kakovosti opravljanja poklica generalni direktor RTVS po navedbah vodstva predlaga temeljito prenovo poklicnih meril in drugih aktov javnega zavoda najpozneje do konca leta. Za reševanje kadrovske stiske v informativnem programu, nastale zaradi odhoda številnih novinarjev, Whatmough predlaga takojšnjo objavo 10 zunanjih razpisov za novinarska in uredniška delovna mesta.

Za odpravo prenizko ovrednotenih poklicev predlaga takojšnji pristop novinarskega sindikata k pogajanjem za zvišanje plač v spodnji tretjini plačne lestvice na RTVS, saj da dogovori s preostalima sindikatoma že potekajo. Za vzpostavitev rednega socialnega dialoga, pogajanj, posvetovanj ter izmenjave informacij med delodajalcem in sindikati glede vseh vprašanj, ki zadevajo zaposlene na RTVS, predlaga podpis posebnega dogovora o izvajanju socialnega dialoga v roku enega meseca.

Oddaja Tarča, RTV
Žiga Živulović jr./BOBO

Obenem bodo za čas stavke, ki je potekala 23. maja, stavkajoči po besedah vodstva upravičeni do plačila osebnega dohodka, kot da bi delali. Za vzpostavitev dolgoročne finančne stabilnosti RTVS pa Whatmough predlaga, da tudi novinarski sindikat na ustanovitelja naslovi prošnjo za uskladitev RTV-prispevka z inflacijo. Rok za podpis sporazuma je ponedeljek do 10. ure, do takrat lahko sindikat predloži tudi svoje pripombe.

Stavkovni odbor zavrnil podpis sporazuma

Predstavniki stavkovnega odbora so se z besedami, da generalni direktor “znova manipulira in zavaja javnost” na predlog sporazuma odzvali še isti dan. “Stavka novinarskih sindikatov RTV je bila uradno napovedana 13. maja 2022, pogajanja so se začela 3. junija na podlagi poslovnika, ki je bil podpisan 27. maja. Na zadnji, tretji pogajalski seji, 14. junija, smo se dogovorili, da se sestanemo 21. junija, vendar je generalni direktor javno preklical pogajanja, ne da bi o tem uradno obvestil sindikalno pogajalsko skupino,” so zapisali.

“V dosedanjih treh pogajanjih o razreševanju stavkovnih zahtev so bile sicer rešitve za nekatere zahteve dogovorjene, vendarle ne vse, posebej pa ne bistvene in ključne za uspešen zaključek stavke. V poglavju o uredniški avtonomiji je generalni direktor kar izpustil našo zahtevo po obravnavi odgovornosti odgovorne urednice Informativnega programa TV Slovenija zaradi neizpolnjevanja delovnih nalog in programske škode, ki jo s tem povzroča,” so zapisali in poudarili, da novinarska stavka ni bila prekinjena, saj za to ni bilo nobenega razloga.

V stavkovnem odboru menijo, da skuša generalni direktor “preko sporočil za javnost diskreditirati in preprečiti novinarsko stavko, tudi z neutemeljenimi trditvami, da je novinarska stavka nezakonita”. Njegov predlog stavkovnega sporazuma razumejo kot “ponudbo vzemi ali pusti in poskus preprečitve javnega shoda pred državnim zborom in zbora zaposlenih pred RTV Slovenija”.

“Novinarska pogajalska stran na izsiljevanja ne bo pristajala, tudi ne bomo sklepali ad hoc ali delnih stavkovnih sporazumov, ki ne uresničujejo naših zahtev v popolnosti,” so dodali in potrdili, da ponedeljkova stavka nikakor ni preklicana, obenem pa so javnost pozvali, naj se udeleži tudi shoda v podporo javni RTV, ki bo v ponedeljek ob 19. uri na Trgu republike.

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov na RTVS je minuli teden za ta ponedeljek med 14. in 23. uro napovedal nadaljevanje novinarske stavke. Po njihovih navedbah so namreč razmere v informativnem programu Televizije Slovenija (TVS) postale nevzdržne. Programov RTVS tako kot že ob stavkovnih aktivnostih 23. maja ne bodo krčili ali prekinjali, temveč le nadgradili s stavkovnimi vsebinami.

Kmalu zatem je vodstvo sporočilo, da bo zaradi stavke v ponedeljek na TVS spremenjena programska shema, informativne oddaje prvega programa pa krajše. Kot so opozorili v stavkovnem odboru, generalni direktor nima pristojnosti za določanje stavkovnih vsebin v programski shemi, zato so mu očitali, da je nepooblaščeno posegel v določanje oblike stavke. Obenem so opozorili na razne druge poskuse oviranja stavke in ustrahovanja zaposlenih. Na pereče razmere v zavodu bodo v ponedeljek opozorili tudi na shodu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje