Guinnessova knjiga rekordov: Največja matica na svetu prihaja iz Slovenije

Magazin 15. Sep 202216:12 1 komentar
matica
Katja Pokorn

Danes je izšla Guinnessova knjiga rekordov 2023 in v njej je tudi nekaj slovenskih rekorderjev. Med njimi so Janja Garnbret, Primož Roglič, najstarejši neprekinjeno delujoči narodnozabavni ansambel in največja matica na svetu, ki je postavljena v Komendi.

Danes je izšla nova Guinnessova knjiga rekordov za leto 2023. Med 38.991 prijavami za rekorde so jih izbrali 4.964, v knjigi pa je vključen izbor izmed teh, 2.697 rekordov, med katerimi jih je več kot 80 odstotkov novih ali izboljšanih. Guinnessova knjiga rekordov izhaja od leta 1955.

Med rekorderji so tudi Slovenci. Najtežji flash vzpon med ženskami, z oceno 5.14b, je uspel Janji Garnbret 1. novembra 2021 v Oliani v Španiji. Rekord najdaljše prejadrane razdalje v dvoje na barki tipa ‘dinghy’ (621,5 kilometra) sta postavila Uroš Kraševac in Maruša Močnik. Največ zaporednih zmag na španski dirki Vuelta pa je s tretjo zaporedno zmago 5. septembra 2021 dosegel neuklonljivi Primož Roglič. Luka Trpin je rekorder z največ košarkarskimi osmicami v minuti (74 osmic) in največ košarkarskimi osmicami z odbojem v minuti (67 osmic).

Rekord je postavil tudi najstarejši neprekinjeno delujoči slovenski narodnozabavni ansambel. Štirje kovači so začeli igrati 2. 9. 1954 in so do 14. 12. 2020 nastopali že 66 let in 103 dni. Največjo količino bograča so skuhali v Lendavi septembra 2021, in sicer 1.801 kilogram. Najhitrejši maraton med vrtenjem obroča hulahup je uspel Sashi Kenney, 5 ur, 5 minut in 57 sekund. Predjamski grad je s 35 metri največji jamski grad na svetu.

Guinnessov rekord pa so postavili tudi v podjetju iz Komende Matica MB. Največja matica na svetu – postavljena je pred stavbo podjetja – je visoka 3,6 metra, široka 4,16 metra, tehta pa več kot dve toni. Največjo matico na svetu so v preteklosti postavili Američani, nato so še večjo izdelali v podjetju Tisakomerc iz Bosne, zdaj pa je rekord največje matice na svetu v slovenskih rokah. Izdelana je iz cevne skeletne podkonstrukcije in prekrita s ploščatim nerjavnim jeklom. “Od vsega je bilo najtežje izdelati navoj. Če bi bila še kakšen centimeter večja, je ne bi več mogli spraviti skozi vrata delavnice,” je povedal Jan Jakiša iz podjetja Lesnina OK, ki je matico izdelalo.

matica matica
Katja Pokorn
matica matica
Katja Pokorn
matica matica
Katja Pokorn
matica matica
Katja Pokorn

Največja matica ima metrični navoj M2400. Najmanjša matica je M1 (0,03 grama, široka je 2,5 milimetra, njena debelina pa je 0,8 milimetra). Največja matica je torej 2.400-krat večja od najmanjše. Pa bo dobila tudi vijak, ki bi se prilegal vanjo? “Načrtujemo izdelavo vijaka prav za to matico,” so napovedali v podjetju.

Svetovno rekorderko med maticami je s svojimi akrobacijami proslavila tudi akrobatska skupina Dunkin Devils:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje