“Humanitarne organizacije so glavni steber solidarnosti in sočutja v družbi”

Slovenija 31. Jan 202420:46 1 komentar
Sprejem pri predsednici države Nataši Pirc MUsar
Foto: Daniel Novakovič/STA.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela predstavnike in predstavnice humanitarnih organizacij.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v znak hvaležnosti za njihovo nepogrešljivo poslanstvo v minulem letu priredila sprejem za predstavnice in predstavnike humanitarnih organizacij. Udeležilo se ga je okoli sedemdeset humanitark in humanitarcev. Humanitarnost je najlepša izražena oblika človeškega sočutja, je v nagovoru dejala predsednica.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v uradu predsednice, je ta v nagovoru izrazila iskreno hvaležnost vsem zbranim, ki delujejo v okviru humanitarnih organizacij.

Dejala je, da so humanitarne organizacije v sodobnem svetu, ki se sooča z različnimi družbenimi, zdravstvenimi in psihosocialnimi izzivi, tisti ključni steber uresničevanja plemenitih ciljev, ki prispevajo k izboljšanju življenj posameznikov. Ob tem je še posebej izpostavila prostovoljke in prostovoljce, “ki so z več kot pet milijonov opravljenih prostovoljnih ur ključni steber teh organizacij in nepogrešljivi v izvajanju številnih nalog za pomoč prebivalstvu”.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela predstavnike in predstavnice humanitarnih organizacij.
Foto: Daniel Novakovič/STA

“Vaše delo aktivno oblikuje družbo, kjer naj se vsak posameznik počuti sprejetega”

Pirc Musar je poudarila pomembno vlogo humanitarnih organizacij pri izgradnji solidarne in sočutne družbe, v kateri se spoštujejo človekove pravice ter izkoreninjajo oblike diskriminacije.

“Celotno gledano ste humanitarne organizacije glavni steber solidarnosti in sočutja v družbi. Vaše delo ne le rešuje življenja in lajša stiske posameznikov, ampak tudi aktivno oblikuje družbo, kjer naj se vsak posameznik počuti sprejetega, vključenega in podprtega, predvsem pa, kot je tudi moj slogan, kjer se spoštuje dostojanstvo v nas, dostojanstvo za vse, dostojanstvo okolja, ki nas obdaja,” so besede predsednice še navedli v njenem uradu.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je v predsedniški palači sprejela predstavnike in predstavnice humanitarnih organizacij.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Dodali so, da je predsednica v govoru spomnila tudi na neprecenljivo pomoč, ki so jo humanitarne organizacije in vsi njihovi prostovoljci in prostovoljke nudili prizadetim ob lanskih katastrofalnih poplavah. “Ne najdem drugih primernejših besed, kot sta neizmerna sočutje in srčnost, ki opisujeta vaše opravljeno delo,” je dejala.

“Humanitarnost ni le odgovornost, temveč najlepše izražena oblika človeškega sočutja,” je še poudarila predsednica. Naša skupna naloga in odgovornost pa je po njenih besed, da z učinkovitimi ukrepi kar najbolj podpremo dejavnost humanitarnih organizacij in s tem omogočimo še kakšno plemenito in še kako potrebno humanitarno delo.

V imenu predstavnic in predstavnikom humanitarnih organizacij je zbrane na sprejemu nagovorila predsednica Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij Slovenije Nataša Sorko, pa tudi ravnateljica Osnovne šole Lava Marijana Kolenko. Učenci OŠ Lava iz Celja, ki se pomena dobrodelnosti in prostovoljstva učijo v sklopu številnih dobrodelnih projektov šole, so ob zaključku sprejema vsem zbranim razdelili knjižna kazala, ki so jih izdelali posebej za to priložnost, so še zapisali v uradu predsednice republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje