Igor Samobor odstopil z mesta ravnatelja SNG Drama Ljubljana

Kultura 22. Nov 202119:06 > 20:34 2 komentarja
igor samobor
Žiga Živulovic jr./BOBO

Igor Samobor je nepreklicno odstopil z mesta ravnatelja Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana. V odstopni izjavi je zapisal, da bi rad dejal, da odstopa iz osebnih razlogov, a to ne bi bila resnica. "Vsa dejanja trenutne ministrske ekipe doživljam kot nezaupnico, ki je – glede na pozitivne poslovne in druge rezultate delovanja Drame – nisem pričakoval in je ne morem sprejeti," je med drugim navedel.

Iz Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana so sporočili, da z mesta ravnatelja odstopa Igor Samobor.

Ob tem so pripeli njegovo odstopno izjavo, v kateri je Samobor zapisal, da bi rad napisal, da odstopa iz osebnih razlogov, a to ne bi bila resnica.

Član stalnega umetniškega ansambla SNG Drama Ljubljana je že več kot petintrideset let, na tem odru pa je ustvaril večino svojih najbolj odmevnih vlog. Na mestu ravnatelja Drame je zadnjih osem let, piše, zato ima gledališče za svoj drugi dom.

V času mandata ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka se je na vabilo takratnega sekretarja Aleksandra Zorna, naj sprejme ravnateljsko funkcijo, Samobor odzval predvsem zaradi grožnje, ki jo dotrajanost stavbe SNG Drama pomeni za gledališče, njegove obiskovalce in zaposlene. “Pokreniti sem želel postopke sanacije,” piše.

“V osmih letih mojega mandata se je na Ministrstvu za kulturo zvrstilo šest ministrov. Kljub pogostosti menjav so priprave na sanacijo Drame tekle brez prekinitev. Tako smo med letoma 2014 in 2020 uspeli urediti predprojektno nalogo, razpisati anonimni mednarodni arhitekturni natečaj, na katerem je mednarodna komisija strokovnjakov izbrala rešitev biroja Bevk Perović arhitekti, leta 2017 smo kupili prostore skladišča v Nemški hiši (minister je bil takrat Tone Peršak). Leta 2019 smo z ministrstvom podpisali triletno pogodbo o financiranju projektiranja,” nadaljuje Igor Samobor v odstopni izjavi.

Simoniti prekinil financiranje prenove Drame

Lani spomladi je prisegla nova, aktualna vlada, minister za kulturo pa je postal Vasko Simoniti, ki je financiranje prenove prekinil. “Vsi sodelujoči od takrat delujejo pro bono, ker se zavedajo, da odlašanje prenove zgradbe lahko predstavlja tudi prekinitev delovanja SNG Drama kot gledališča,” je zapisal.

Dodal je, da je brez posveta s stroko posegel v projekt in zahteval, da se iz projekta izključi tudi prostore Nemške hiše, ki so bili kupljeni tri leta pred tem.

“V želji po nadaljevanju postopkov smo z ekipo sodelavcev na vse te samovoljne intervencije pristajali. Kljub zahtevani prilagoditvi projekta zelene luči za nadaljevanje projektiranja nismo dobili. Dobili nismo niti dovoljenja za oddajo vloge za gradbeno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je prvi pogoj za pripravo dokumentacije, ki je podlaga za vse nadaljnje postopke in tudi za izračun dejanske vrednosti investicije,” je nadaljeval Samobor.

Opravljena je bila revizija projekta, ki jo je zahteval minister, a čeprav je bila ta zaključena septembra, rezultatov še ni. “Ministra sem prosil za sestanek na temo gradnje. Odgovora nisem dobil,” piše odstopljeni ravnatelj.

SNG Drama Ljubljana
BOBO

“V osnutku novega Nacionalnega programa za kulturo smo zasledili spremenjeno letnico začetka prenove in nerealno oceno višine vrednosti investicije, ne da bi se snovalci posvetovali s projektno skupino. Ministra sem znova prosil za sestanek. Odgovora nisem dobil,” nadaljuje.

Zgradba gledališča je iztrošena, to pa dokazujejo tudi preverbe statike in potresne varnosti, je navedel.

“Ker obstaja možnost, da odklonilni odnos ministra ni splošne, temveč osebne narave, se nepreklicno umikam s položaja ravnatelja SNG Drama Ljubljana,” je na koncu odstopne izjave še navedel Samobor, ki je, kot piše, odločitev o odstopu sam pri sebi sprejel že pred meseci, a se mu je zdelo prav, da “delovno zaokroži vsebinsko najbolj naporen del sezone”.

“Odhajam v trenutku, ko je plan naslednje sezone narejen v vseh detajlih, zasedbe postavljene, terminski in finančni načrti oblikovani in materiali tako imenovanega poziva že oddani na Ministrstvo za kulturo,” zaključuje.

Za odziv na Samoborjevo odstopno izjavo smo prosili tudi kulturno ministrstvo. Odgovore še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje