Kakšno je stanje v Drami po izjemnem nalivu

Kultura 30. Sep 202112:51 > 14:00 0 komentarjev

Včerajšnje poplave so izjemno prizadele tudi SNG Drama Ljubljana, kamor je sinoči med predstavo začela dreti voda. Obiskovalce so med predstavo evakuirali, škodo so začeli odpravljati že sinoči ter nadaljevali v četrtek zjutraj, dogajanje pa je osvetlilo tudi težavo prepotrebne prenove 110-letnega spomeniško zaščitenega poslopja.

Sredina večerna neurja in poplave, kakršne lahko pričakujemo le vsakih sto let, so prizadeli tudi Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana. Voda je na oder začela kapljati med predstavo Požigalci, ob odmoru se je začel velik naliv, po odmoru pa predstave niso mogli nadaljevati. “Kmalu zatem se je voda ulila tudi po stopnicah, morali smo izklopiti vso elektriko in evakuirati občinstvo ter vse zaposlene,” včerajšnje dogajanje opisuje ravnatelj Drame Igor Samobor.

Ker so se hitro odzvali, jim je uspelo preprečiti katastrofo. Danes so že navsezgodaj zjutraj začeli sanacijo škode, vodo so izčrpali, saj so bile kleti, tako kot na številnih drugih lokacijah v prestolnici, popolnoma zalite. Večja težava je, ko voda v poslopje začne vdirati skozi streho, saj takrat ugotoviš, da je s streho nekaj narobe, opozarja Samobor. “Na to smo opozarjali že pred sedmimi leti, ko smo ugotovili, da se je stara jeklena konstrukcija zaradi starosti začela zvijati in upogibati,” nadaljuje direktor ljubljanske Drame in doda, da 110-letna streha ni bila prenovljena že 60 let, kar pomeni, da je čas za prenovo nastopil že pred časom. Prenova pa bo stekla takrat, ko bo prenovljeno celotno poslopje ljubljanske Drame.

SNG DRAMA SNG DRAMA
SNG DRAMA
SNG DRAMA SNG DRAMA
SNG DRAMA
SNG DRAMA SNG DRAMA
SNG DRAMA
SNG DRAMA SNG DRAMA
SNG DRAMA
Posledice neurja v Drami Posledice neurja v Drami
Borut Živulovič /BOBO
Posledice neurja v Drami Posledice neurja v Drami
Borut Živulovič /BOBO

Poplave osvetlile problematiko nujno potrebne prenove

Na prenovo Drame čakajo že vrsto let. “Strehe ne moreš prenoviti, dokler ne prenoviš temeljev,” pojasni Samobor in doda, da imajo za prenovo pripravljeno že vso projektno dokumentacijo in so v fazi pridobivanja zadnjih soglasij. V novem Nacionalnem programu za kulturo (NPK) pa je bil spremenjen datum začetka prenove. Sprva je bila prenova načrtovana za leto 2021, nato so jo preložili na 2022, sedaj je govor o letu 2023. “Kako bo z gradnjo in prenovo, iz prelaganja sklepam, da se še nič ne ve,” je jasen ravnatelj Drame.

Sanacija škode, ki je nastala po včerajšnjih poplavah, bi bila lahko v grobem končana že do konca današnjega dne. Pregledati bodo morali tudi napetosti električnih vodov, saj so tudi ti stari že najmanj šest desetletij. Nekateri tudi 110 let. “Upam, da bomo predstavo, ki smo jo morali tudi danes odpovedati, lahko nadaljevali že v soboto. Če ne v soboto, pa prav gotovo v ponedeljek,” še zaključi Samobor

Višine škode ravnatelj Drame še ne more oceniti, pod premočenim vrhnjim slojem ometa pa so tudi pisani ometi, ki so bili med gradnjo ljubljanskega gledališča del običajne poslikave prostorov. “Celotni historični del Drame je spomeniško zaščiten in vsaka škoda je izjemno velika škoda. Od sedežev do tehnične opreme,” je jasen Samobor.

Stavba SNG Drama Ljubljana je razglašena za kulturni spomenik z lastnostmi arhitekturnega spomenika. Glavna stavba Drame je bila po načrtih dunajskega arhitekta Alexandra Grafa zgrajena leta 1911, slavnostno odprtje pa je sledilo 4. oktobra. Že v 60. letih prejšnjega stoletja so bili pripravljeni nujni projekti za celovito obnovo, vendar ta nikdar ni bila izvedena v celoti. Leta 1967 sta bila na bočnih straneh odrskega stolpa zgrajena le prizidka. Tudi ideja širitve stavbe pod zemljo in povečava prizidkov ob odru ni bila nikdar uresničena.

Leta 2014 so v Drami z ministrstva za kulturo dobili navodilo, da pripravijo novo dokumentacijo za prenovo dotrajane stavbe, kar so storili in izvedli arhitekturni natečaj, vendar se je zaradi finančnih težav projekt ustavil. Ministrstvo za kulturo je nato prepoznalo potrebo po prenovi Drame, projekt uvrstilo v veljavni načrt razvojnih programov, nato se je projekt ponovno ustavil.

 

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!