Imunsko oslabelim priporočajo četrti odmerek cepiva proti covidu-19

Koronavirus 21. Mar 202220:01 0 komentarjev
Dnevi cepljenja
Žiga Živulović jr./BOBO

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ imunsko oslabelim posameznikom priporoča cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom Bojane Beović je na sestanku prejšnjo sredo sprejela stališče, da imunsko oslabelim posameznikom priporoči cepljenje s četrtim odmerkom cepiva proti covidu-19, je razvidno iz zapisnika sestanka, objavljenega na spletni strani NIJZ.

Cepljenje s četrtim odmerkom oz. drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 bodo imunsko oslabeli posamezniki glede na priporočila skupine lahko opravili v obdobju od treh do šestih mesecev po prejetju tretjega odmerka cepiva. Med navedenimi posamezniki se lahko z drugim poživitvenim odmerkom na lastno željo cepijo tudi tisti, ki so bili osnovno cepljeni s cepivom podjetja Janssen, vendar ob podpisu izjave, saj taka uporaba cepiva v Sloveniji ni priporočena.

Ob tem je predstavnica NIJZ predstavila podatke o krožečih vrstah pnevmokoknih okužb in možna merila za izbiro cepiva proti pnevmokoknim okužbam za program cepljenja otrok. Člani so prelagali, da se pripravi javno naročilo za nakup cepiva za dve leti, saj se veljavna pogodba izteče konec letošnjega leta.

Na sestanku so članom skupine predstavniki podjetja Pfizer sicer predstavili novo konjugirano cepivo proti pnevmokoknim okužbam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!