Incident z glasovnico: Gibanje Svoboda na nogah, župan Leljak vse zanika

Slovenija 17. Nov 202216:10 > 18:09 8 komentarjev
Roman Leljak
Ziga Zivulovic jr./BOBO

Na predčasnem glasovanju za lokalne volitve v Občini Radenci je v sredo po navedbah Gibanja Svoboda, ki se sklicuje tudi na uradni zaznamek, prišlo do hude kršitve volilne zakonodaje s tem, ko naj bi župan in kandidat za vnovično izvolitev Roman Leljak vzel eno nežigosano glasovnico, jo obkrožil, objavil in pozneje raztrgal. Leljak dogodek zanika. Odločitev občinske volilne komisije v Radencih bo znana v soboto.

Kot je razvidno iz uradnega zaznamka občinske volilne komisije Občine Radenci, ki ga je ob sporočilu za javnost posredovalo Gibanje Svoboda, je Roman Leljak v sredo okoli 13. ure prišel v pisarno tajnice volilne komisije Sabine Gutalj.

“Nepooblaščeno in nezakonito je iz kupa glasovnic vzel eno nežigosano glasovnico za župane, odšel v sosednjo pisarno ter na njej obkrožil svoje ime. To nežigosano glasovnico je fotografiral in fotografijo pozneje objavil na družabnem omrežju. Glasovnico je pozneje raztrgal. Gre za hudo kršitev volilne zakonodaje, saj je nepooblaščena oseba dobila nezakonit dostop do volilnega materiala in lahko pod vprašaj postavi zakonitost županskih volitev v Občini Radenci,” so zapisali pri Gibanju Svoboda.

Gibanje Svoboda, katere kandidat za župana Občine Radenci je Toni Žitek, je zaradi tega že poslalo pritožbo občinski volilni komisiji, dogodek pa naznanilo tudi ministrstvu za notranje zadeve.

Leljak, ki je župansko kandidaturo vložil s podpisi volivcev, je v pogovoru za N1 celoten dogodek zanikal. “Gre za diskvalifikacijo mene kot protikandidata njihovemu kandidatu,” pa je dejal za STA.

Predstavnice občinske volilne komisije Občine Radenci, podpisane pod uradni zaznamek, za dodatna pojasnila za STA trenutno niso dosegljive.

Je pa iz uradnega zaznamka, ki ga je sporočilu za javnost priložilo Gibanje Svoboda, razvidno, da je občinska volilna komisija uradni zaznamek v zvezi z dogodkom na državno volilno komisijo poslala na zahtevo kandidata Tonija Žitka. V uradnem zaznamku je med drugim zapisano tudi, da lahko dogodek potrdi priča, in sicer namestnica tajnice občinske volilne komisije Sabina Horvat.

Odločitev bo padla v soboto

Predsednik občinske volilne komisije v Radencih Zlatko Herceg je za STA dejal, da bodo primer obravnavali in odločitev sporočili v soboto.

Herceg pravi, da je bil z dogodkom seznanjen šele danes ter da je takoj sklical sejo občinske volilne komisije. Ta je sicer že sklicana za soboto, ko bo dali navodila vsem volilnim odborom za glasovanje v nedeljo.

Tam bodo obravnavali tudi pritožbo, ki jo je vložil predstavnik liste Gibanja Svoboda Janez Konrad, hkrati pa bodo obravnavali tudi poziv predstavnice Liste Romana Leljaka Mije Rožman glede izločitve volilnega zaupnika Jožefa Šmelca, ki ga je predlagala stranka SD. Šmelcu očitajo, da je v sredo oviral predčasno glasovanje.

“Pritožba je vložena v skladu z 98. členom zakona o lokalnih volitvah, ki pa določa, da je pritožba utemeljena, če je očitek resničen in če bi ta dogodek bistveno vplival na rezultat volitev. Takšna je tudi sodna praksa,” je še dodal Herceg.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje