Inšpekcija v lokalih v središču Ljubljane odkrila 14 kršitev glede meritev hrupa

Slovenija 17. Okt 202315:07 0 komentarjev
Lokal, gostilna, Ljubljana, gostinci
Borut Živulovič/BOBO

Inšpektorat za okolje in energijo je v nadzorih lokalov v središču Ljubljane odkril 14 lokalov, ki za zvočne naprave zunaj stavbe niso imeli opravljenih meritev hrupa.

Inšpektorat za okolje in energijo je v nadzorih lokalov ugotovil več kršitev glede meritev hrupa, ki jih morajo imeti opravljene za zvočne naprave v uporabi zunaj stavbe.

Samo v nadzorih v središču Ljubljane je inšpekcija odkrila 14 lokalov, ki za zvočne naprave zunaj stavbe niso imeli opravljenih meritev hrupa. Vsem so z odločbami odredili izvedbo meritev hrupa in seznanitev inšpektorata z ugotovitvami. Ker meritve niso pokazale preseganj mejne vrednosti kazalnikov hrupa v okolju, inšpektorat postopkov ni nadaljeval.

Vsak upravljavec vira hrupa, ki upravlja naprave, ki povzročajo hrup, mora zagotoviti izvajanje obratovalnega monitoringa v skladu s predpisom, ki ureja prvo ocenjevanje in obratovalni monitoring za vire hrupa, so pojasnili na inšpektoratu.

Vsi upravljavci virov hrupa morajo opraviti prvo ocenjevanje vira hrupa. Če meritve pokažejo, da so zavezanci za izvajanje obratovalnega monitoringa, morajo nato hrup izmeriti še vsaka tri leta.

Inšpektorji za okolje preverjajo, ali je zavezanec za izvajanje meritev hrupa opravil meritve hrupa in ali rezultati meritev ostajajo v zakonsko določenih mejah. Če ugotovijo, da zavezanec presega mejne vrednosti, mu z odločbo odredijo ustrezne ukrepe varstva pred hrupom.

Pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika oziroma posameznika s samostojnim opravljanjem dejavnosti, ki je upravljavec vira hrupa, a ne izvaja obratovalnega monitoringa, lahko oglobijo z globo od 4.000 evrov do 40.000 evrov.

Uredba določa, da se med vire hrupa uvrščajo tudi gostinski lokali, ki zunaj stavbe uporabljajo zvočne naprave. Inšpektorji v takšnih lokalih v zadnjih letih opravijo vse več nadzorov. Ugotovitve po navedbah inšpektorata kažejo, da gostinski lokali, ki zunaj stavbe uporabljajo zvočne naprave, zanje praviloma ne zagotavljajo niti prvega ocenjevanja hrupa niti pozneje občasnega ocenjevanja hrupa v okviru obratovalnega monitoringa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!