Inšpektorat nad Inštitut 8. marec zaradi domnevnih kršitev volilne kampanje

Slovenija 01. Apr 202217:40 > 21:49 11 komentarjev
Inštitut 8. marec
Žiga Živulović jr./BOBO

Inštitut 8. marec je prejel poziv inšpektorata, ki je začel zbirati pojasnila in dokaze o domnevnih prekrških, povezanih z volilno kampanjo. V inštitutu so vse to napovedali in pričakovali. "Osebne diskreditacije, medijski napadi in napadi s strani institucij so avtoritarni prijemi oblasti, ki hoče zastraševati, utišati," so med drugi zapisali v odzivu.

Iz Inštituta 8. marec so sporočili, da so danes prejeli poziv s strani inšpektorata o domnevnih prekrških, povezanih z volilno kampanjo. Kot je razvidno iz dopisa, je Inšpektorat Republike Slovenije za notranje zadeve s pozivom začel na podlagi več anonimnih prijav o domnevnih kršitvah volilne zakonodaje. Ob tem je inšpektorat dobil tudi več novinarskih vprašanj v zvezi z aktivnostim, ki jih izvaja Inštitut 8. marec v času volilne kampanje, zato so začeli zbirati dodatna obvestila in dokaze o domnevnih prekrških.

Inšpektorat Inštitut 8. marec poziva, da jim v petih dneh posredujejo odgovore in pojasnila, sicer bodo v skladu z zakonom uvedli hitri prekrškovni postopek po uradni dolžnosti. Inšpektorat poziva k predložitvi dokazila o vsebini in programu kampanje, kdo je odgovorna oseba za izvedbo kampanje in pa da se opredelijo do navedb, da Inštitut 8. marec izvaja volilno kampanjo. V pozivu je še zapisano, da zakon o volilni in referendumski kampanji določa, da so volilna kampanja vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivk in volivcev pri glasovanju na volitvah. “V okviru vaše kampanje izvajate dejavnosti tako na shodih po slovenskih krajih kot tudi na spletnih straneh ter na družabnih omrežjih,” je zapisano v pozivu inšpektorata, pod katerega je podpisan glavni inšpektor Marko Kandolf. Ta je sicer ravno danes nastopil polni mandat.

Inštitut 8. marec so v odzivu zapisali, da so vse to napovedali in pričakovali.  “Žal se je zgodilo vse kar smo v Inštitutu 8.marec javno napovedali pred dvema dnevoma – da oblast ne bo izbirala sredstev za diskreditacijo. Sprva so se poslužili diskreditacij in lagali o vsebini zakona proti škodljivim ukrepom oblasti ter ljudi strašili, da jim bomo jemali pomoči in dodatke. Oblast podcenjuje ljudi, misli, da se z njimi da manipulirati, a jim ne bo uspelo kar dokazujejo tisoči podpisov pod zakon,” so zapisali.

Na poziv se je odzval tudi ustavni pravnik Saša Zagorc, ki je zapisal, da v pravu sicer velja, da glavni inšpektor najprej pojasni svoje razumevanje dejanskega stanja in predloži dokaze, nato pa se stranka do njih opredeli. “Ne pa da Inštitutu 8. marec (op. p.) nalaga obrnjeno dokazno breme, da se naj razbremeni anonimnih očitkov,” je zapisal Zagorc.

Odzvali pa so se tudi v stranki Socialnih demokratov, iz katere so poslali odziv poslanca SD Marka Koprivca. “Oblast pravi, da je v tej državi dovoljeno izražati politična stališča samo, če si uradno organizator volilne kampanje, sicer dobiš za vrat inšpekcijo in kazni. To je napad na civilno družbo. To je dobesedno železna zavesa, v katero želi Janez Janša in njegovi podrepniki zaviti Slovenijo,” je zapisal Koprivc in ob tem poudaril, da je glavni inšpektor postopek zoper Inštitut 8. marec začel na prvi dan svojega mandata.

Predali 40.000 podpisov v podporo ustvarjalcem oddaj Studi City, Tarča in Tednik

Ravno danes je sicer Inštitut 8. marec v znak podpore predal 40.000 podpisov ustvarjalcem oddaj Studi City, Tarča in Tednik. Pred tem pa so zbirali podpise za podporo predlogu zakona za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje