Inšpektorat zavrača očitke glede ukrepanja proti komunalnim podjetjem

Slovenija 15. Nov 202219:38 0 komentarjev
odpadna embalaža
PROFIMEDIA

Skladiščenje komunalne odpadne embalaže na neprimernih površinah je nezakonito početje, zaradi katerega mora okoljski inšpektorat ukrepati proti komunalnim podjetjem in družbam za ravnanje z odpadki, ki ne prevzemajo odpadne embalaže. Očitki komunalnih podjetij, da ukrepajo zoper njih in ne zoper družbe, po trditvah inšpektorata ne vzdržijo.

Družbe za ravnanje z odpadki morajo komunalno odpadno embalažo prevzemati v deležih, ki jih določi vlada, a že vrsto let prevzemajo samo del odpadne embalaže, ki jo od gospodinjstev zberejo izvajalci javnih služb. Zaradi neprevzemanja se pri številnih komunalnih podjetjih kopiči neprevzeta komunalna odpadna embalaža, njihove zmogljivosti za skladiščenje tovrstnih odpadkov pa so posledično prezasedene. Komunalna podjetja zato komunalno odpadno embalažo odlagajo na za to neprimerne, neutrjene in nepokrite površine, so poudarili na inšpektoratu za okolje in prostor.

Kot so opozorili v sporočilu za javnost, je oboje, skladiščenje komunalne odpadne embalaže na neprimernem zemljišču, kot neprevzemanje teh odpadkov, nezakonito početje. Inšpektorji za okolje morajo v obeh primerih ukrepati proti komunalnim podjetjem, če ugotovijo kršitve predhodnega skladiščenja, shranjevanja in označevanja odpadkov v zbirnem centru ali nedovoljeno skladiščenje izven centra, ter proti družbam za ravnanje z odpadki, ki niso prevzele svojega deleža komunalne odpadne embalaže.

“Zaradi tega negodovanje komunalnih podjetij, da inšpektorji ukrepajo zoper njih, namesto da bi ukrepali zoper družbe za ravnanje z odpadki, ne vzdrži. Tukaj ni izbire. Oboje je kršitev predpisov,” so izpostavili. Okoljski inšpektor ima v obeh primerih pravico, da ukrepa proti institucijam, če ugotovi, da s komunalno odpadno embalažo ne ravnajo v skladu s predpisi.

“Dejstvo pa je, da je kršitev družb za ravnanje z odpadki in posledično tudi odločb, s katerimi jim inšpektorji odredijo prevzem neprevzete komunalne odpadne embalaže, nekajkrat več kot kršitev komunalnih podjetij,” so dodali.

Okoljski inšpektorat je lani v okviru izredne akcije nadzorov izdal 90 odločb za odstranitev komunalne odpadne embalaže, letos pa 35. Ob tem poudarjajo, da se družbe za ravnanje z odpadki praviloma pritožijo na vse izdane odločbe, po odločitvi drugostopenjskega organa, ki v večini primerov potrdi inšpekcijsko odločbo, pa skoraj vedno zoper odločbo sprožijo upravni spor.

“Glede na to, da je zoper inšpekcijske odločbe vloženih več tožb, o katerih sodišče še ni odločilo, se bodo težave verjetno nadaljevale do razsodbe upravnega sodišča, ki bo s svojo odločitvijo dalo jasno vedeti, kaj so obveznosti družb za ravnanje z odpadki,” ocenjujejo na okoljskem inšpektoratu. Da bi se izognili kopičenju nepobrane embalaže, ki ima negativne posledice na okolje, bo inšpektorat v prihodnjih mesecih poostril nadzore in okrepil inšpekcijske aktivnosti.

Kot so še navedli na inšpektoratu, družbe za ravnanje z odpadki kljub pozivom komunalnih podjetij zavračajo prevzem komunalne odpadne embalaže. Za to navajajo različne razloge, med drugim, da prevzemajo le količine komunalne odpadne embalaže, kot jim to narekuje veljavno okoljevarstveno dovoljenje, da je sklep o določitvi deležev odpadne embalaže nezakonit, sklicujejo se tudi na neustavnost in nezakonitosti delov spremenjene uredbe o embalaži in odpadni embalaži.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!