Inšpektorji prali avtomobile v avtopralnici, kjer naj bi izkoriščali delavce

Slovenija 11. Avg 202207:04 > 09:19 9 komentarjev
Avtostop avtopralnica
Google maps

Inšpektorji so od leta 2014 avtomobile prali v ljubljanski avtopralnici, kjer naj bi izkoriščali indijske delavce, je v oddaji 24UR ZVEČER dejal minister za delo Luka Mesec. Napovedal je preiskavo domnevnih povezav med avtopralnico in inšpektoratom.

Po razkritjih o izkoriščanju indijskih delavcev v ljubljanski avtopralnici je minister za delo Luka Mesec sprejel odstop glavnega inšpektorja za delo Jadranka Grlića. Ta je odstopil zaradi različnih pogledov vodstva ministrstva in vodstva inšpektorata ter njega osebno na pristojnosti in način dela Inšpektorata Republike Slovenije za delo.

Mesec je v pogovoru za 24UR ZVEČER dejal, da indici nakazujejo na morebitno povezavo med inšpektoratom in ljubljansko avtopralnico Avtostop, v kateri naj bi izkoriščali indijske delavce. Po ministrovih navedbah mu je Grlić potrdil, da v omenjeni avtopralnici avtomobile od 2014 pere tudi inšpektorat za delo. Mesec je napovedal preiskavo domnevnih povezav med avtopralnico in inšpektoratom.

Na delo inšpektorata se je ob nedavnih razkritjih izkoriščanja delavcev v nekaterih podjetjih že pred tem Mesec kritično odzval. Med drugim je dejal, da bi inšpektorat moral spremeniti način dela, vzpostaviti mešane inšpekcije in sistem rednega nadzora. “Problem je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki zazna take zgodbe,” je dejal Mesec in dodal, da ne izključuje menjav na vrhu inšpekcije.

Delali 62 ur na teden, odvzeli so jim potne liste

Indijski delavci, ki so delo opravljali v avtopralnici Avtostop, so po poročanju TV Slovenija (TVS) zaradi hudih groženj pobegnili, dva sta pomoč poiskala pri Delavski svetovalnici.

Bivali so v prostorih delodajalca, po pričevanju enega od njih pa je pomočnik direktorja tudi sredi noči vinjen prihajal v njihove spalnice. Delavcem naj bi tudi grozil, da njihov delodajalec pozna visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko.

Ob prihodu v Slovenijo naj bi 12 indijskim delavcem odvzeli potne liste, nazaj pa naj bi jih dobili dan pred obiskom inšpekcije za delo. Da pride inšpekcija, so v podjetju po poročanju televizije slutili že dan prej. Po končanem inšpekcijskem nadzoru naj bi jim potne liste ponovno odvzeli, prestrašeni delavci pa so poklicali policijo.

Po besedah Gorana Lukića iz Delavske svetovalnice “delodajalec v tem primeru očitno nekaj ve, kaj se dogaja glede morebitnih nadzorov”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje