Zaradi intenzivnih padavin lahko ponekod reke prestopijo bregove

Slovenija 09. Dec 202213:23
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Arso opozarja, da bodo slovenske reke čez dan in predvsem zvečer v večjem delu države naraščale. Lahko se tudi razlijejo na običajnih poplavnih površinah.

Slovenske reke bodo čez dan in predvsem zvečer v večjem delu države naraščale. Zaradi predhodne velike vodnatosti in krajevnih intenzivnih padavin bodo močneje narasle reke na Dolenjskem in Notranjskem ter drugod v južni in osrednji Sloveniji. Lahko se tudi razlijejo na običajnih poplavnih površinah, so opozorili na Arsu.

Kot so na Agenciji RS za okolje (Arso) zapisali v dnevnem hidrološkem poročilu, so imele reke po Sloveniji zjutraj še povečini ustaljene pretoke, le v južnem delu države posamezne manjše reke že zmerno naraščajo. Vodnatost rek v

porečjih Krke in Ljubljanice je velika, drugod pa so reke srednje vodnate.

Razlivanje rek možno predvsem v južni in osrednji Sloveniji

Danes čez dan, predvsem pa zvečer, bodo reke v večjem delu države naraščale. Danes popoldan in v noči na soboto se lahko posamezne reke na Dolenjskem in Notranjskem ter drugod v južni in osrednji Sloveniji razlijejo na običajnih poplavnih površinah. Naraščanje rek bo manj izrazito v severni in severovzhodni Sloveniji, so pojasnili.

V soboto bodo po njihovih navedbah sprva kraške reke in Sava v spodnjem toku še naraščale, drugod pa bodo reke za krajši čas upadale in zvečer, v noči na nedeljo in v nedeljo zjutraj ponovno narasle. Ob tem se lahko razlijejo tudi posamezne reke v vzhodni in severovzhodni Sloveniji, predvsem Dravinja in Sotla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar